Експрезидент на Чехия вечеря навън в знак на протест

Експрезидент на Чехия вечеря навън в знак на протест

Бившият чешки президент Вацлав Клаус нарече форма на гражданско неподчинение своето посещение на ресторант в Прага.

„Ние не можем да се примиряваме с наложените и постоянно продължавани забрани“, каза той пред агенция ЧТК. „В свободна страна човек има право да похапне там, където иска“, допълни бившият лидел.

Клаус, който бе начело на Чехия в периода 2003-2013 г., наруши мерките за изолация в страната и посети ресторант в столичния район Дейвице. Той остана там над час, съобщи местното издание „Блеск“. На влизане и излизане от заведението той, според вестника, бил и без маска.

Клаус е известен като един от най-яростните критици на противокоронавирусните мерки, въведени от чешкото правителство. През декември той вече беше глобен с 3000 крони (около 115 евро) за нарушение на задължението да носи маска. Тази неделя той взе участие в състоялата се в столицата масова демонстрация на противниците на националната изолация, въведена заради коронавируса. По време на протеста той отново беше без маска.

Чешкото здравно министерство отчете днес 10 725 новозаразени с коронавируса за последното денонощие, както и още 79 смъртни случая, с което починалите до момента станаха 13 656.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.