Експерти: Земетресение от 7 по Рихтер ще удари Истанбул скоро

Експерти: Земетресение от 7 по Рихтер ще удари Истанбул скоро

Разломна линия, пресичаща бреговете на три области от европейската част на Истанбул, „преживява аномалии“. Експерти предупреждават, че линията може да „пробие“ и да предизвика силни трусове.

Професор Халюк Йозенер, директор на обсерваторията и изследователския институт за земетресения на университета Боазичи и директорът на регионалния център за проследяване на земетресенията и цунами Доган Калафат, твърдят, че този разлом се откроява сред останалите според събраните от тях данни.

Калафат каза, че „този регион е възможен епицентър на бъдещи земетресения. „Това е линия, простираща се от брега на Силиври до Бююкчекмедже, предградия в европейската част на Истанбул. Настоящите данни показват нови аномалии в линията“, каза Калафат пред вестник „Милиет“. „Това е област, в която не е имало земетресение за около 250 години. Затова рискът е по-голям “, предупреди той.

Истанбул е най-населеният град в Турция и винаги е бил изложен на постоянен риск от „голямо земетресение“, казват учените.

Според Халюк Йозенер земетресение с магнитуд от най-малко 7,0 по Рихтер ще удари Истанбул на в най-скоро време.

„Единственото, което можем да направим сега, е да намалим щетите“, казва той.

Страната е сред най-активните сеизмични зони в света, тъй като е разположена на няколко активни разломни линии, като най-потенциално опустошителният е Северният анадолски разлом, мястото на среща на анатолийските и евразийските тектонични плочи.

Експертите твърдят, че всички прогнози и движения на разломните линии сочат към неизбежно земетресение с магнитуд най-малко 7,0, но не съществува технология, която да предвиди времето или епицентъра. И все пак районите в близост до бреговете на града остават най-уязвими поради активни разломи, пресичащи Мраморно море, пише „Марица“.