НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Екраните на машините за вота със zoom

За улеснение на избирателите с намалено зрение екраните на машините за вота трябва да са с висококонтрастен интерфейс и да предоставят възможност за увеличаване (zoom). Това става ясно от самата документация към обществената поръчка на ЦИК на сайта на АОП.

Сред изискванията за машините е и специални шрифтове Arial или Tahoma, които били доказано най-подходящи за хора с остатъчно зрение, както и да е заложена опцията „Bold“, с цел допълнително увеличаване четивността на текста.

Иначе става ясно, че една ролка в машината може да разпечата над 1100 разписки. Хартията

по традиция трябва да е непрозрачна,

а на гърба с 2D баркот за защита. Всяко устройство пък върви с по пет смарт карти за гласуване – 2 за членовете на секциите и ти за избирателите. Машините трябва да издържат поне 30 минути на батерия при спиране на тока, както и да устойчиви на хакерски атаки.

Иначе от всички 6 одобрени кандидати, които бяха поканени да предложат ценови оферти, само две са направили това – Лекс.бг и Сиела Норма, които са едни от големите компании в бранша. Каква сума обаче са предложили за доставка и логистика на устройствата не се ясно към момента. Предстои това да се разгледа от самата комисията по подбор. На следващ етап трябва да се проведат преговори за цената с двете компании, а договорът с изпълнителя да се сключи в началото на 2021 г.

Няма яснота и

как ще гласуват хората, поставени под карантина.

В момента има работна група, сформира по предложение на вицепремиера Томислав Дончев, от експерти от МЗ, РЗИ и ЦИК, които мислят как да бъде организиран процеса на гласуване. Един от вариантите, които изпулваха в общественото пространство, за вот на карантинираните, е с подвижни урни, като тези за хората с увреждания. От мнозинството в НС също мислят по проблема, но нямат намерения да отварят ИК за ремонт веднага след празниците. Ако се наложи промени в кодекса, това ще стане явно преди изборите.

Междувременно Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ), която ръководи проекта за електронно дистанционно гласуване е поискала удължаването на срока му до 31 март 2020 г., в което време техническото задание трябва да се преработи и да се пусне обществена поръчка. Тази година за парламентарния вот , който по всяка вероятност ще е на 28 март и на президентските избори наесен трябваше да има експериментално дистанционно гласуване. Предвид отлагането обаче едва ли това ще е възможно за изборите за НС, а ще остане за президентските през октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *