Екипите на Тръмп с план за спасяване на авиокомпаниите

Екипите на Тръмп с план за спасяване на авиокомпаниите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че неговите екипи ще представят този уикенд план за спасяване на авиокомпаниите, задушаващи се финансово заради ограничителните мерки, въведени за противодействие на епидемията от COVID-19, предаде Франс прес.

Тръмп не изключи възможност за преки разговори с някои или с всички авиокомпании още през следващите две дни.

Американските авиокомпании се нуждаят от много пари, и то бърза. Конгресът вече им задели в рамките на мащабния си план от 2,2 трилиона долара сумата от 50 милиарда долара, за да запазят работните места.

Авиопревозвачите искат да получат пари, но не са особено склонни да приемат условията, които предлага правителството в замяна.

Източници от сектора посочиха пред АФП, че има противопоставяне между министерството на финансите и авиокомпаниите.

Миналата седмица министърът на финансите Стивън Мнучин каза, че той е този, който ще определи подходяща компенсация срещу помощта от данъкоплатците.

Едно от обсъжданите условия е дялово участие в капитала, от чиито мащаби ще зависи дали то ще бъде национализация или не. Ръководителите на компании обаче се опасяват, че с акционер като държавата могат да бъдат отблъснати финансовите пазари, предаде БТА.

Авиокомпаниите в САЩ представляват стотици хиляди преки и непреки работни места и са жизненоважни за функционирането на най-голямата световна икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *