НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Езера под южния полюс на Марс крият огромна загадка

Преди две години изследователи обявиха потенциалното откритие на голямо езеро с вода на Марс, разположено под южния полюс на планетата. Нови наблюдения потвърждават, че това езеро действително е там. И е повече от едно.

Според проучването, публикувано в Nature Astronomy, учените са открили няколко водни басейна около основното езеро, което е приблизително 20 км широко. Тези басейни са отделени един от друг от парчета суха земя и се намират приблизително на 1.5 км под повърхността на Червената планета в регион, наречен Planum Australe, пише обекти.бг.

„Ние потвърдихме независимото съществуването на голям воден басейн, освен това открихме и други по-малки водни басейни, което означава, че не става дума за изолирана находка. Това е система. И това променя всичко“, коментира съавторът на проучването проф. Елена Петинели от изследователския университет „Рома Тре“.

Учените все още нямат представа как тази вода е останала в течна форма. Те смятат, че температурата при водните басейни е приблизително -68 градуса по Целзий. На земята субледниковите езера в Антарктика остават в течна форма благодарение на налягането от леда над тях. При Червената планета обаче това налягане не е достатъчно. Учените предполагат, че в езерата има висока концентрация на сол. Новите наблюдения показват също така, че те не са нито ново, нито временно образувание. Напротив – съществуват от доста дълъг геоложки период от време.

„Според нас езерната система вероятно е оцеляла доста дълго време. Може би милиони години. Когато климатът се е променил, тя вероятно малко по малко е била покрита с лед“, обяснява проф Петинели.

След направеното през 2018-а година откритие учените започнаха да предполагат, че в езерото съществува потенциален геотермален източник, който държи водата в течна форма. Допълнителните три водни басейна в района обаче правят този сценарий малко вероятен.

Находката е направена с помощта на инструмента MARSIS на борда на космическия апарат „Марс Експрес“. През 2018-а учените откриват езерото чрез 29 наблюдения на района (и посредством доста находчиво обработване на данните). Космическият апарат излъчва радарни импулси, които се отразяват от подземния материал.

Този регион на Марс е особено подходящ за подобна техника, тъй като е изключително плосък, което прави обработването на данните много по-лесно. В новия научен труд екипът е променил своя подход и съответно е имал много по-голямо количество данни за обработка – 134 наблюдения, покриващи площ от 250 на 300 км.

Учените са приложили техника, която принципно се използва за изучаването на субледниковите езера под ледените покривки на Антарктика и Гренландия. Проучването на езеро на друга планета обаче върви ръка за ръка с нови предизвикателства. Наблюденията на Земята се извършват от самолет, летящ на 500 метра над ледената покривка, докато MARSIS работи средно на 400 км височина.

Допълнителните изследвания и потенциалното откриване на още езера ще бъде доста трудно със сегашните апарати, намиращи се в орбитата на Марс. Екипът обаче вярва, че под леда на южния полюс на Червената планета има още вода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *