Една четвърт от британците са в принудителен отпуск заради COVID-19

Една четвърт от британците са в принудителен отпуск заради COVID-19

Около една четвърт от работещите във Великобритания бяха пуснати в принудителен отпуск, а компаниите поискаха от правителството 8 милиарда паунда, за да поддържат сметките си за заплати по време на коронавирусната карантина, съобщиха в понеделник данъчните власти на островната държава, предаде БНР.

Агенция „Приходи и митници“ на Нейно Величество (HM Revenue and Customs) посочи в Туитър, че 6,3 милиона служители на 800 000 работодатели във Великобритания са били пуснати в принудителен отпуск, позовавайки се на данни до полунощ в неделя, съобщава Ройтерс.

Това представлява 23% от работещите в частния сектор общо 27,5 милиона британци, според най-новите данни на пазара на труда, и подчертава колко силно петата най-голяма икономика в света разчита на държавата по време на пандемията от коронавирус.

Според схемата за задържане на работа по време на коронавируса, която е ключова за усилията за прекратяване на уволненията на работници от компаниите по време на принудително спиране на голяма част от икономиката, държавата плаща 80% от заплатите на работниците до 2500 паунда на месец.

Схемата трябва да продължи до края на юни. „Работя, за да измислим най-ефективният начин да преодолеем схемата и да улесним връщането на хората на работа по премерен начин“, посочи каза Сунак в интервю за ITV News.

„Но както предполагат някои сценарии, ние потенциално харчим толкова много за тази схема за принудителен отпуск, колкото например за Националната здравна система (NHS). Ясно е, че това не е устойчива ситуация. “

Самата схема вероятно ще струва на публичните финанси около 39 милиарда паунда, въз основа на предположението, че 30% от служителите са записани в нея, показват официалните бюджетни прогнози.

Миналата седмица официално проучване показа, че две трети от британските фирми са поискали публични пари за покриване на заплатите на временно уволнен персонал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *