Една трета от българите нямат пари за почивка

Една трета от българите нямат пари за почивка

Една трета от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, показват данни на Евростат за 2019 г. През миналата година около 35% от населението не може да покрие разходите за отдих до една седмица. Делът на тези, които нямат пари, за да посрещнат непредвидими разходи, е подобен – 36.5%.

Най-малка е групата на българите, които не могат да си позволят месо и риба на масата на всеки два дни – делът тук е близо 28%, но с него сме лидери в Европейския съюз (ЕС). Общо 19.9% от българите живеят в материални лишения през 2019 г., показват още данните на Евростат.

За последните 4 години обаче е налице спад от 14.3%. Така делът на ощетените спада от 34.2% през 2015 г. на 19.9% през 2019 г. Това ни прави и лидер по спад. След нас са Унгария (10.7% надолу) и Румъния (10.1% надолу). От Евростат поясняват, че причина за движението са материални промени в условията на живот. Като общ показател България е първа през миналата година.

След нас са Гърция и Румъния с дялове съответно 15.9% и 12.6%. На другия край на класацията са Чехия, Германия, Дания, Словения, Нидерландия и Финландия с нива между 2.4-2.7%. В България многочленните семейства (двама възрастни с 3 или повече деца) и жените, които живеят сами, изпитват най-големи материални лишения. Те държат дял от съответно 44.5% и 40.1%. След тях са самотните мъже (34.7%), самотните родители с деца (29.4%), двама възрастни с поне един от тях на възраст над 65 години (23%).

Домакинствата с едно дете живеят най-добре. От тях едва 10% изпитват затруднения при плащанията на различни разходи. Такава е тенденцията и в Европа – групата на двама възрастни с дете е най-малобройна и в Дания, Естония, Хърватия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия. В останалите страни като Белгия, Германия, Франция, Кипър, Нидерландия, Финладия и други най-малко засегната група е тази на домакинствата с поне по 1 възрастен на над 65 години.

Най-често домакинствата от един възрастен (независимо от пола), от възрастен със зависими от него деца, и от двама възрастни с 3 или повече деца са тези, които най-често живеят в лишения. Общият дял на хората с материални лишения в ЕС е 5.6%, като спрямо 2015 г. е налице спад от 2.8%.

Статистиката показва делът на хората, които не могат да покрият разходи за комунални нужди, за наем, за изплащане на ипотека, за едноседмична почивка извън дома, непредвидени разходи. Това са и хора, които нямат пералня, кола, телефон (включително мобилен телефон), цветен телевизор, отопление и не могат да си позволят да купуват месо, пилешко, риба или вегетарианските им еквавиленти на всеки два дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *