Европейски страни започнаха да налагат Covid ограничения за идващите от Китай

Европейски страни започнаха да налагат Covid ограничения за идващите от Китай

Европейски страни започнаха да налагат ограничения за идващите от Китай след препоръка пътуващите от азиатската страна да бъдат проверявани за Covid още преди качване на самолета. Според Световната здравна организация китайските власти подценяват мащаба на Covid епидемията в страната, пише БНР.
Сред страните извън Европейския съюз, които вече наложиха ограничения за влизащите от Китай, са Съединените щати, Южна Корея, Япония и Великобритания. Днес от външното министерство в Пекин излязоха с позиция, че това са “дискриминативни практики”, които не са научно обосновани.

Вчера от Световната здравна организация обвиниха китайските власти, че подценяват броя на новозаразените и починалите заради Covid в страната. Китай отчита едноцифрен брой смъртни случаи откакто премахна строгите ограничения, но болници и погребални бюра в страната твърдят, че имат извънредно много работа.

В рамките на шведското председателство на Европейския съюз представители на правителствата предложиха освен тестване преди полета за Европа, пътуващи от Китай да бъдат произволно проверявани за Covid и след пристигането. Също така те задължително да пътуват с маски, а да се взимат и проби от отходните води на самолетите.

От събота Швеция ще допуска пътуващи от Китай само с негативен тест, независимо дали са ваксинирани. Изключение ще се допуска за граждани и постоянно пребиваващи в страната или друга държава от Европейскиясъюз.

Германия заяви намерение да въведе изискването в най-кратък срок, Гърция, Франция, Италия и Испания вече изискват тестване на пътниците от Китай.