Европейски медици: Лекарствата ни свършват!

Европейски медици: Лекарствата ни свършват!

Девет водещи европейски университетски болници предупреждават, че за по-малко от две седмици ще бъдат изчерпани основни лекарства, необходими на пациенти с COVID-19 в интензивно лечение, съобщава АП.

Европейският университетски болничен алианс заяви, че без държавите да сътрудничат за осигуряване на стабилно снабдяване с тези лекарства, лекарите и медицинските сестри може да не могат да осигурят адекватна интензивна грижа за хора, критично болни от новия коронавирус.

В изявление, публикувано и изпратено до националните правителства, групата казва, че освен необходимостта от предпазни средства и вентилатори, „най-спешната нужда е от лекарствата, които са необходими за пациенти с интензивно лечение“.

Те пишат, че съществуващите запаси от мускулни релаксанти, успокоителни и болкоуспокояващи е вероятно да свършат до два дни в най-тежко засегнатите болници, а след две седмици – в други.

Недостигът кара някои болници да купуват алтернативни лекарства или да пробват други на пациенти.

„Изключително притеснително е, че преуморените и често по-малко опитни медицински сестри и лекари, които се обучават, подготвени за попълване на пропуските, трябва да използват продукти и дозировки, с които не са свикнали“, пише групата от името на болниците в Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия, Швеция и Испания.

Болничната група отбеляза, че някои правителства са реагирали на недостига, като са отказали да изнасят лекарства другаде, и предупреждават, че това ще попречи на лекарствата да стигнат до болниците, които се нуждаят от остра нужда от лекарствата.

„Нито една държава в Европа няма производствени мощности, които да предоставят всички необходими лекарства (или защитни съоръжения или вентилатори). Координираните европейски действия ще бъдат от жизненоважно значение.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *