Европейската космическа агенция: Ангел се появи на Марс

Учени от Европейската космическа агенция заснеха изумително изображение от повърхността на Марс, което доказва, че Коледа вероятно не е празник, който честваме само на Земята. Сателитът Mars Express направи снимка на ангел, с ореол и крила, близо до Южния полюс на Червената планета.

Стереокамерата с висока разделителна способност е уловила в непосредствена близост до него и нещо, което поразително прилича на стилизирано сърце. Тези форми са случайни, посочиха от Eвропейската космическа агенция малко след като разпространиха изображенията. Учените обясниха, че те се дължат на геоложки характеристики, уникални за полярния регион на Марс.

Обикновено Южният полюс на Червената планета е покрит с ледена шапка, която е дебела поне миля. Тъй като в момента в долното полукълбо на планетата е лято, обвивката от сняг и лед е особено тънка. Ангелската фигура се вижда заради модела и състава на близките полета от дюни, които са скалисти и богати на тъмни минерали като пироксен и оливин.

Разпознаването на образи на ангели и човешки лица в неодушевени предмети се нарича парейдолия – психично явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект, и едва ли е необичайно, когато става въпрос за Марс.

През 70-те години на миналия век любители на теориите на конспирацията бяха сигурни, че космически сателити са заснели „лице“ на повърхността на планетата, но учените доказаха, че това е случайно подреждане на минерални дюни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Моден хит през 2021-ва: Да уловим късмета в мрежите си!
Next post Смъртоносното трасе по ръба на Балкана – сървайвър, но не за всеки