Европа отложи одобрението на COVID-ваксината на „Модерна“

Лицензирането на ваксината срещу Covid-19 на американската компания „Модерна“ за Европейския съюз няма да е днес, както се очакваше, а ще се забави най-малко до сряда.

За това съобщи базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата, предаде БНР. Засега не се посочва на какво се дължи отлагането.

„Дискусиите на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на Модерна няма да приключат тази вечер. Те ще продължат в сряда“, се казва в комюнике на агенцията, базирана в Амстердам.

От „Модерна“ по-рано съобщиха, че са увеличили производствения си капацитет и че са в състояние до края на годината да доставят между 600 милиона и 1 милиард дози на клиентите си по света.

Евентуално одобрение от Европейската агенция по лекарствата би увеличило в сравнително кратък срок доставките за страните членки на Европейския съюз, някои от които – заради недостатъчно количество – обмислят удължаване на периода от 21 дни между двете дози, необходими за ефикасна защита на човешкия организъм от коронавируса, според документацията на единствената разрешена засега ваксина в Европа – тази на Pfizer и BioNTech.

Еврорегулаторът излезе със специално предупреждение тази вечер, че каквото и да било удължаване на сроковете между първата и втората доза би било в нарушение на издаденото от нея разрешително.

От самите компании Pfizer и BioNTech заявиха, че ефикасността на ваксината им не е гарантирана при неспазване на указанията.

Еврокомисията се защити от критиките, че стратегията ѝ за ваксиниране в ЕС води до твърде голямо забавяне на процеса. Говорителят Стефан де Кеерсмакер посочи, че „на зелено“ са поръчани близо 2 милиарда дози от 6 потенциални ваксин, защото „не може да слагаме всичките си яйца в една кошница“. Комисията преговаря с Pfizer и BioNTech за допълнителни количества към вече поръчаните 300 милиона дози от тяхната ваксина.

Германските власти обсъждат евентуално удължаване на периода между първата и втората доза на ваксината срещу Covid-19 от 3 на 6 и повече седмици. За това съобщи Ройтерс като се позова на проект на предложение на здравния министър Йенс Шпан, който е подложен на множество критики, че не е успял да поръча достатъчно дози за страната. По данни на института „Роберт Кох“ в Германия вече са ваксинирани над 240 000 души при доставени 1,3 милиона дози.

Във Франция до днес ваксинирани бяха едва 516 души, въпреки че кампанията започна едновременно в целия Европейски съюз. Френското правителство обясни бавния ход на ваксинацията с високия процент на принципно скептичните към ваксините французи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post За да напуснат Великобритания, българските шофьори трябва да си направят бърз тест
Next post Варненката Калина Калчева проектира град на Марс