Европарламентът с извънредна сесия за коронавируса на 16 април

Европарламентът с извънредна сесия за коронавируса на 16 април

Председателят на ЕП Давид Сасоли и лидерите на политическите групи решиха да проведат извънредно пленарно заседание, за да продължат работата по специалните мерки за борба с пандемията, съобщиха от европарламента.

В четвъртък сутринта председателят и лидерите на политическите групи в Парламента (Председателският съвет) проведоха среща от разстояние и взеха решение да свикат извънредна пленарна сесия в четвъртък – 16 и петък – 17 април в Брюксел.

В дневния ред ще има дебат със Съвета на ЕС и Комисията относно гласуването на резолюция за координираните действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и нейните последици. ЕП е готов също да гласува всички законодателни или бюджетни предложения, подготвени навреме от Европейската комисия, за да отговори допълнително на настоящата ситуация.

Председателският съвет актуализира календара на дейностите на ЕП, за да се добавят допълнителни дати за срещи от разстояние за ръководните органи на ЕП, комисиите и политическите групи.

Лидерите на групите също изразиха опасения относно спешните мерки, приети наскоро в Унгария. Повечето от групите поискаха от председателя Давид Сасоли да изрази техните опасения в писмо до Комисията, с което да поиска да бъде направена оценка на ситуацията и да се обмисли задействането на процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Тази процедура би позволила на ЕС да гарантира, че основните европейски ценности не са изложени на риск.

След срещата председателят на ЕП заяви: „Нашето послание е ясно: демокрацията продължава да функционира. Всички парламентарни органи продължават да работят за справяне с пандемията от COVID-19. Ние гарантирахме, че членовете на ЕП продължават да могат да провеждат дистанционно своите срещи, да участват в дебати, да предлагат изменения и да гласуват.

Днес решихме да проведем извънредна пленарна сесия на Европейския парламент на 16 и 17 април, за да гласуваме новите мерки на Комисията за справяне с COVID-19. Евродепутатите ще обсъждат и дебатират, и едновременнно с това ще актуализираме позицията си как да се справим с катастрофата. Демокрацията ще продължи.

Говорейки за демокрация, днес ми беше даден мандат да изпратя писмо до Европейската комисия, с което да попитам каква ще бъде нейната реакция на закона, одобрен от унгарския парламент, както и да направи оценка дали този закон представлява сериозно нарушение на член 2 от Договора за ЕС, който очертава нашите ценности, основани на демокрацията и свободата.

Европа реагира и показва силата на нашите съвместни действия. Ще бъде направено много повече, особено ако всички работим заедно в борбата да победим този вирус. Като Парламент искахме да направим своя принос и да дадем малък пример, затова предоставихме на властите в Брюксел част от сградата ни да се използва за болнични грижи, както и парк от 100 превозни средства. Готови сме да направим същото с нашите офиси в Люксембург и Страсбург, ако има нужда. Ние сме Европа, нашата сила е нашата солидарност.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *