НОВИНИТЕ

Еврокомисията и EМА одобриха ваксината на Оксфорд и АстраЗенека

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксината срещу COVID-19 на “АстраЗенека” и Оксфордския университет. Клиничните изпитвания показват, че ваксината “е безопасна и ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години”, обяви агенцията в петък. Малко по-късно, зелена светлина даде и Европейската комисия.

Германският здравен министър Йенс Шпан подчерта, че медикаментът е “по-лесен за складиране, например във вашия хладилник”, за разлика от другите препарати на разположение – тези на “Пфайзер/Байонтек” и “Модерна”, изискващи температура минус 70° по Целзий.

През деня се появиха предположения, че базираният в Амстердам орган на ЕС може да даде зелена светлина, но с ограничение във възрастовите групи, на които е препоръчително тя да бъде поставяна.

Германският здравен министър очакваше ограниченията да засягат по-специално ефикасността ѝ при хора над 65-годишна възраст. “Не очакваме одобрение без ограничения”, обясни пред журналисти Йенс Шпан, като се позова на дискусии, протичащи на европейско равнище. Ограниченията според него може да се изразят в общо одобрение, просто придружено със забележка на европейските власти за резервите им, засягащи използването на ваксината при хора на 65 г. и повече, или пък в одобрение на продукта само за хора под 65 години.

Експертите на EMA обаче посочиха, че “ваксината може да се използва при възрастни хора” и ще бъде безопасна

“Все още няма достатъчно резултати при по-възрастни участници (над 55 години), за да се предостави цифра за това колко добре ще действа ваксината в тази група. Очаква се обаче защита, като се има предвид имунният отговор в тази възрастова група и на база на опит с други ваксини”, се казва в изявление на агенцията. Възможно е от фармацевтичната компания да се изиска да предостави допълнителни данни от текущи изследвания.

Броени часове по-късно Европейската комисия също даде официално одобрение на ваксината до часове. Това превърна препарата в третата сертифицирана ваксина в ЕС заедно с тези, разработени от “Пфайзер”/“Байонтек” и американската “Модерна”.

По-рано в петък фармацевтичната компания “АстраЗенека” се съгласи да публикува договора си с ЕК. (Какво пише в него – виж долу.)

Правителството на Великобритания одобри продукта преди месец и той се използва за имунизиране на британци от няколко седмици.

EMA обяви, че най-честите нежелани реакции при препарата на “АстраЗенека” са “болка и чувствителност на мястото на инжектиране, главоболие, умора, мускулни болки, общо чувство на неразположение, студени тръпки, треска, болки в ставите и гадене.” Агенцията на ЕС подчертава, че те обикновено са били “леки или умерени и са се оправяли в рамките на няколко дни” след ваксинацията.