НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Евродепутатите от БСП искат оставката на Нинова заради изборния резултат

Евродепутатите от БСП Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева искат оставката на Корнелия Нинова в позиция, разпространена преди пленума на БСП днес. Причината е резултатът на БСП на парламентарните избори на 2 октомври.

Ето и пълния текст на позицията:

Позиция във връзка с Националния съвет на БСП на 08.10.2022 г.

Ние, в качеството си на депутати, получили доверието на избирателите на БСП да ги представляват в Европейския парламент, приемаме с болка и тъга резултатите от изборите на 2 октомври.

Социалистическата партия, начело с Корнелия Нинова, за последните пет години изгуби подкрепата на повече от 700 000 българи. От значим фактор в политическия живот, който задава посоката на развитието на България, БСП се превърна в малка формация. И продължава да се срива.

Тъжно е, че страната ни е най-бедната в ЕС, най-корумпираната, с най-много работещи бедни и с най-ниски пенсии и заплати, а левицата не може да предложи решения. Нещо повече – българите вече не откриват в нея алтернативата. Търсят я в други проекти, в нови месии, между които се лутат през няколко месеца.

БСП е на повече от 130 години, но само за последните пет беше обезличена. В последната кампания други партии иззеха левите послания и политики.

Една десета от местата в Народното събрание, отредени на 2 октомври на БСП, не могат да са повод за гордост. Партията не трябва да допуска да стои в ъгъла и да отчита като успех факта, че е изгубила само малко. Нейната роля е да бъде лидер, да задава посоката на развитие, да бъде търсена от стабилни партньори, с които заедно да управлява. БСП, начело с Корнелия Нинова, с лека ръка пропиля тази възможност.

Силни идеи, решения и политики, адекватни на ситуацията в България и по света, се раждат в силен екип от съмишленици, от компетентни и умни хора, които дават надежда и перспектива за развитие на обществото. Първата стъпка по пътя към възстановяване на доверието е председателят на БСП Корнелия Нинова да напусне поста. С неудобство виждаме, че тя не намира сили да постъпи достойно.

Националният съвет на партията тази събота трябва да реши как да продължим като общност, другари и съмишленици. Конгресът е най-широкият и представителен форум в БСП. Според правилата в нашия устав делегатите от цялата страна имат правото да се произнесат за бъдещето на партията.

Предстоят тежки политически битки и най-вероятно нови избори след няколко месеца. Историята няма да ни прости, ако наблюдаваме мълчаливо как пред очите ни угасват левите идеи, поколения социалисти се отдръпват разочаровани и примирени, и трудът на хиляди хора години наред се пропилява. Нека заедно вземем решенията и направим БСП голяма и силна отново.

Осъзнаваме своята отговорност и заставаме с имената си.

Петър Витанов
Елена Йончева
Сергей Станишев