Ева Майдел: Държавите с най-строги мерки ще излязат първи от кризата

Ева Майдел: Държавите с най-строги мерки ще излязат първи от кризата

Данните ясно показват, че страните като България, които въведохме ограничителни мерки бързо, сме спасили много човешки животи и най-вероятно ще излезем най-бързо от кризата.

Това прогнозира българският евродепутат от ГЕРБ Ева Майдел след разговор с един от най-авторитетните и известни анализатори на Covid-19 в света Томас Пуейо.

„Вече има много информация за различните подходи за справяне с пандемията от Covid-19, което позволява да я анализираме и използваме за по-бързо излизане от кризата“, коментира Майдел.

Според нея опитът на другите добре справящи се държави показва, че ефективна следваща стъпка би било да се проследява точно с кого заразените са били в контакт и да се прилагат стриктни и насочени основно към тях мерки за карантина и тестване.

Българският евродепутат заяви още, че ефективно проследяване на контакти на заразените може да има чрез използването на мобилни проложения, подобни на ViruSafe.

„Естествено, въпросът за защитата и споделянето на данните, които споделяме, е важен и е нормално гражданите да имат страхове и резерви. Именно затова е задължително да има надеждни гаранции, че тази лична информация няма да се използва за цели извън справянето с епидемията от Covid-19, както и че тези мерки са органичени във времето и няма да се превърнат в постоянни“, коментира Майдел.

Поредицата от анализи на Томас Пуейо за разпространението и мерките срещу коронавируса бяха преведени на 38 езика и станаха основа на много от стратегиите за справяне с вируса по света.

Разговорът между него и евродепутати от ЕНП беше иницииран от Ева Майдел в рамките на инициатива за обмяна на идеи между световно признати специалисти, занимаващи се с Covid-19, и членове на Европейския парламент. „Около 45% от инфекциите с коронавирус стават от хора, които все още нямат никакви симптоми. Това прави носенето на маски от всички изключително полезно и ефективно“, допълни Ева Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *