Д-р Симидчиев: Втора вълна ще има, но не от COVID-19, а от отложени операции

Д-р Симидчиев: Втора вълна ще има, но не от COVID-19, а от отложени операции

„Не може да се говори за категорична победа в края на първия етап от един маратон. Така пулмологът д-р Алесандър Симидчиев от МВР-болница отговори на въпроса победена ли е пандемията в предаването „Панорама” по БНТ. – Колкото повече научаваме, толкова повече виждаме, че не знаем”, допълни той.

По думите му може да няма втора вълна на коронавируса, но втора и трета вълна ще има и те ще са случаите на хора със забавена и отложена терапия на други заболявания, както и на профилактичните прегледи, на които те не са отишли при лекар от страх по време на извънредното положение.

„Бяха отложени плановите операции, хората с хронични заболявания бяха вкъщи и не отидоха в болница, за да контролират заболяванията си. Сега виждаме, че се натрупват проблеми, които не са свързани с коронавируса, но съществуват в здравната система. Затова втората вълна ще е от тези, чиито планови операции бяха отложени, а третата от хронично болните, които останаха без адекватно контролиране.”, посочи д-р Симидчиев.

По думите му в Източна Европа, където като цяло заболеваемостта и смъртността от COVID-19 бе по-ниска, средната продължителност на живота е по-ниска. Относително малко са тези над 70 години, докато основната част от починалите в Западна Европа са в тази възрастова група. Като причина за по-ниската заболеваемост и жертви на коронавируса, той изтъкна начина на живот и по-малкото ползване от т.нар. придобивки на развитото общество, имунната ни система е по-изложена на факторите на околната среда в резултат, на което тя е по-тренирана. В подкрепа на думите си той посочи теорията за протекционната роля на БЦЖ ваксината срещу туберкулоза, която в България и бившите соцстрани е в задължителния имунизационен календар.

„Тя изменя имунитета, като променя т. нар. клетъчен имунитет. Той не действа срещу вирусите, но стимулацията му балансира имунната реакция. В резултат не се стига до толкова тежки и сериозни усложнени”, каза д-р Александър Симидчиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *