Д-р Румен Хичев, който съветва Белия дом: Трябва масово тестване за коронавирус

Д-р Румен Хичев, който съветва Белия дом: Трябва масово тестване за коронавирус

„Трябва да има масово тестване за коронавирус“. Това казва пред bg-voice.com д-р Румен Хичев. Той и екипа му разработват препоръки за националния щаб към Белия дом за борба с епидемията. Д-р Хичев е и главен директор „Наука и технологии“ към Американската асоциация по клетъчни и тъканни трансплантации.

„Притеснението ми, основно е това, че в момента, както в САЩ, така и в България, има определен брой хора, наречни асимптомни или малосимптомни носители, които поради това, че нямат оплаквания или оплакванията им са съвсем леки, които те не разпознават като свързани с COVID-19, им ползволява, без да осъзнават да разпространяват вируса“, казва д-р Хичев.

Именно това усложнява борбата с вируса – здравните власти не знаят къде са заразените и накъде да насочат усилията си.

„Да се проведе едно всеобхватно, агресивно, скринингово проучване – подчертавам всеобхватно, агресивно. Колкото се може по-бързо да се иденнтифицират всички тези огнища на картата на страната, където има повишено разпространяване. Аз отсега мога да ви кажа, това са райони с по-нисък социален статут на хората, където социално дистанциране практически е невъзможно, където има голяма гъстота на домакинствата. Там определено най-вероятно ще излезе една картина на повишено разпространение и в тези райони би трябвало да се вземат мерки. Фокусирано и колкото се може по-рано. Това съответно би позволило да се дозират и да се фокусират мерките по един по-малко болезнен начин за икономиката“, каза д-р Хичев.

„Смятам, че да се идентифицира проблемът едва в момента, в който пациентът прекрачи прага на болницата или лекарския кабинет с оплаквания, това означава винаги да вървим след вируса, докато не знаем къде са тези асимптомни носители“.

Ето защо д-р Хичев смята, че трябва да се пристъпи бързо към скрининговото тестване, което да даде по-добра картина на размера на епидемията – като в Съединените щати, така и в България.

Според него, мерките срещу коронавируса в Америка са малко закъснели и не обхващат цялата страна – „много губернатори чакаха до последно да издадат заповеди за оставане по домовете“.

„Въпросът е да се вземат правилните мерки и най-вече, както подчертах, да не се предприемат мерките на сляпо и да се предприемат повсеместно, всеобхватно, едновременно, защото мерки, които са взети с вързани очи и на парче – днес тук, утре там, днес в този щат, утре в другия. Тези мерки, не съм само аз, но и научната общност смята, че не дават нужния резултат, който искаме“.

Д-р Хичев похвали българските власти за бързата реакция и въвеждането на много огранчения, но това не е достатъчно.

„Мерките бяха всеобхватни, за разлика от тези, които наблюдаваме в САЩ“.

Според него между 50 и 65% от заразяванията идват от хора без симптоми – още една причина, поради която трябва да има всеобхватно скринингово тестване – както в САЩ, така и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *