Д-р Марин Пенков – първият българин с евродиплома по детска неврорентгенология

Д-р Марин Пенков – първият българин с евродиплома по детска неврорентгенология

Д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в Университетската болница „Св. Иван Рилски“, стана първият българин с европейска диплома по детска неврорентгенология. Документът се присъжда от Европейския борд по неврорентгенология, съобщиха от лечебното заведение.

За да заслужи авторитетния документ, който му дава възможност за работа в най-престижните клиники в Европа, д-р Пенков е трябвало да се яви на поредица от изпити.

Това е второто отличие, което младият рентгенолог има от най-престижната европейска организация в неговата област. Преди пет години той успешно защити международната си диплома по неврорентгенология, която е първата и задължителна стъпка към сегашното отличие.

В нашето отделение, както и в Клиниката по неврохирургия към болницата, се изследват и лекуват някои от най-тежките неврохирургични случаи при деца. Това беше причината да се ориентирам към тази субспециалност, за да можем още повече да сме в помощ на малките пациенти, разказва д-р Пенков.

Според него един от големите проблеми у нас е, че лекарите все още масово работят „на апарати“ – един преглежда на ултразвук, друг на рентген, докато в световен план тенденция е субспециализация. „Това означава да можеш да боравиш с всички възможни средства за изследване, но да се съсредоточиш върху конкретен орган или система. Тъй като органите и системите в тялото са много, няма как един лекар да разбира и да може да изследва всички. Затова професионалистите по образна диагностика са се разделили на субспециалности“, убеден е неврорентгенологът.

Той бил решен да вземе и диплома по неврорентгенология в областта на гръбначната хирургия, дори завършил успешно първата част, но пандемията от коронавирус осуетила плановете му. Засега.

Заради постиженията си д-р Марин Пенков е сред финалистите за Medical Awards 2020. т.нар. медицински оскари, които се дават само на най-изтъкнатите специалисти в различни области, ще бъдат връчени в края на месец юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *