Д-р Константинов: Онкоболните да се лекуват, а не да се страхуват от COVID-19

Д-р Константинов: Онкоболните да се лекуват, а не да се страхуват от COVID-19

С 33% е намалял броят на пациентите на Националния онкологичен медицински център в София през април спрямо същия месец миналата година и това е притеснително, каза в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви директорът на центъра д-р Стефан Константинов.

Според него тези цифри показват, че онкоболните масово не търсят лекарска помощ заради страха от заразяване от коронавирус.

Той подчерта, че на ден у нас от ракови заболявания умират 47-48 души, повече отколкото починаха за месец от COVID-19.

Ако хората не търсят своевременно помощ, рискуват да минат в по-напреднал стадий – да не могат да бъдат излекувани или да трябва по-сериозно лечение, напомни д-р Константинов.

„Трябва да се лекуват тези хора. През март, хората с терапия си я продължават. Те приключиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страха на хората. Нашата здравна система има капацитет за всички. Виждате, че незначителна част е заета с коронавируса. Вчера прочетох проучване в САЩ, че смъртността под 50 годишна възраст при онкоболни е увеличена, но над 50 години не е така. Нещата не са толкова прости. Хората не трябва да имат никакво притеснение да се лекуват“, призова директорът на Националния онкологичен медицински център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *