Д-р Димитров от COVID отделение в Англия: Заради ваксините ситуацията е под контрол

Д-р Димитров от COVID отделение в Англия: Заради ваксините ситуацията е под контрол

Светът навлиза във втората си пандемична зима. За да предотврати поредната вълна, Великобритания ще поставя трета доза на ваксините срещу COVID-19.

Случаите на Острова вече растат, но според доктор Петър Димитров, който работи на първа линия в борбата с Ковид-19 в университетската болница в Оксфорд, единствено благодарение на имунизацията смъртността в страната остава ниска.

„Смъртността тук е от 2 до 3%. В България гледам, че е над 4%. Във виетнамската война при американските войници смъртността е била под 1%. Никой не би желал да отиде на война във Виетнам 4 пъти. Точно това се случва, когато се оставя Ковид-19 да минава през популацията“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

В момента във Великобритания има ръст на заразените, но в болниците, подобно на българските, са настанени предимно неваксинирани хора.

„Много по-опасно е, ако те имат среща с вируса и тя се развие в неблагоприятна за тях посока. Ние имаме много случаи на хора, които се нуждаят от съдови операции и заради това част от лечението на Ковид-19 е да направиш така, че кръвта да не се съсирва толкова много. Развиват тромбозите, развиват перикардит, развиват миокардит“, допълни д-р Димитров.

При реалната инфекция това са над 30% от случаите. Разказва, че натискът върху лечебните заведения във Великобритания остава интензивен, но с помощта на ваксините и усилията на медиците, ситуацията е под контрол. Това позволява извършването на планови операции на хора с тежки диагнози като рак.

„Успяваме да наваксаме като работим по-дълги часове, работим и събота извънредно“, коментира специалистът.

Според доктор Димитров светлина в тунела има, тъй като правителствата по света вече са наясно как да действат срещу вируса. Предполага, че скоро и в България ще бъде намерен правилният подход. Трябва обаче и колективна отговорност, категоричен е медикът.