Д-р Гергана Николова: Не крийте симптомите си за COVID-19 преди преглед при личен лекар

Д-р Гергана Николова: Не крийте симптомите си за COVID-19 преди преглед при личен лекар

Пациентите да не крият симптомите си от личните си лекари и да ходят на преглед с оплакване от болки в кръста, а в кабинета да се окаже, че са с 38 градуса температура. За това апелира пред Нова Тв д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

От Българския лекарски съюз е взето решение да се направи анкета за работата в условия на пандемия COVID-19, тя ще помогне да се знае как се работи, какви са проблемите, каква е задоволеността с предпазните средства, и какво е нужно да се промени. Това заяви д-р Гергана Николова пред Нова телевизия.

„Когато направим тази анкета, ще запознаем всички с това социологическо проучване“, каза още д-р Николова. Тенденцията при covid 19, да има 10 % заразени медици, не е странна, още в началото на пандемията от другите страни в света предупреждаваха да се пази медицинския персонал, но е необходимо да се направи максималното за защита на медицинските работници, каза още Николова. В България има недостиг на лекари и медицински сестри, има глад за кадри, но това е световна тенденция, коментира лекарката. “За момента обаче няма основание за притеснение, болниците у нас функционират нормално, просто е важно за всички да се спазват мерките.“, заяви още Николова.

БЛС подкрепи разхлабване на мерките, защото се наблюдаваха чести състояния на депресии, на панически разстройства, на страхови неврози, каза още д-р Николова. „Апелираме гражданите да спазват мерките за социална дистанция, да се ползват маски на закрито, защото на никой не му се ще да стой изолиран в къщи“, каза още лекарката.

Не може да се каже дали ще има втора вълна, но трябва да се научим да живеем в тези условия, да имаме висока лична хигиена и да се спазва контрола, които се препоръчва, каза още д-р Николова.

Ако болните надхвърлят 100 души на ден, ще трябва да се затегнат мерките, и е естествено да се направи нещо, не може да стоим безучастни, коментира Гергана Николова.

„Ваксините са важни, за децата, защото лекувайки една пандемия не можем да си позволим да се развият други“, така коментира лекарката възобновяването на ваксинацията при децата.

Важни са и профилактичните прегледи при децата, защото навременната диагноза, ще улесни и облекчи лечението, коментира още Гергана Николова.

Мисля, че при COVID-19 е тенденция поне 10% от общата заболеваемост в страната да са лекари. Когато започна имахме предупреждения от Испания, Италия и др. – пазете лекарите, коментира тя. Обясни, че ще се направи проучване сред лекарите от какво имат нужда, как седи въпросът с предпазните средства и т.н.

Като лекари наблюдавахме зачестяване на депресии, панически и страхови разтройства. Не можехме да не отчитаме всичко това, което се случва. Затова и дадохме тази препоръка за разхлабване на мерките. Апелираме към всички граждани да спазват мерките – да имат предпазни маски, когато влизат в затворени помещения, да спазват дистанция. Никой от нас не иска да си седи вкъщи, но трябва да се внимава, продължи тя.

Притеснява ме само, че виждате при колежката от столичната „Бърза помощ“ има положителен втори PCR тест и не е ясно какви антитела е изработила. Важно е да имаме висока лична хигиена и да спазваме мерките, за да можем да продължим да живеем, каза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *