Д-р Аспарух Илиев: Коронавирусът се скрива в мозъка, но не остава там

Д-р Аспарух Илиев: Коронавирусът се скрива в мозъка, но не остава там

„Засега това, което знаем от различни експериментални данни е, че коронавирусът има достъп до мозъка, но няма данни, че остава трайно там“, заяви д-р Аспарух Илиев от Лабораторията по инфекция на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

„Самата загуба на обоняние е част от нарушение във функциите на структура, свързана с мозъка.

Експерименти с животни, с плъхове показват, че вирусът има способността и качеството да се скрива в мозъка, но за момента нямаме данни, че след преболедуване вирусът остава там.

Това, за което към момента имаме данни и което показват изследванията е, че вторичната късна имунна реакция след болестта е причина за остатъчните оплаквания след болестта, които някои описват като постковид синдром, а когато са по-дълги като дълъг ковид, свързани с нарушение в концентрацията, с нарушение в паметта, с възможността да изпълняваме по-сложни занимания. Същите нарушения, когато са в острата фаза на инфекцията обикновено се предизвикат в първите 5-6 дена директно от вируса“, обясни пред БНТ д-р Илиев.

За момента обещаващи резултати дават всички фирми, които разработват лекарствата срещу коронавируса, коментира още д-р Илиев. Но те не могат да бъдат алтернатива на ваксинирането.

Ваксинацията в момента остава най-сигурният и най-бързият начин да се справим с проблема. Терапиите с таблетки ще са много интересни и полезни за всички за нас за бъдещето, но няма да бъдат на пазара в близките 4-5 месеца.

„По отношение на ваксинацията в Швейцария, както и в България и в цяла Европа, има известен недостиг на ваксини все още. Причините са комплексни. Ваксинацията се провежда през т.нар. ваксинационни центрове, които са големи доста големи центрове, а пациентите са предварително записани в една схема от групи. Очаква се скоро и джипитата да се включат в тази ваксинация“, каза той.

Според него в България подходът е доста гъвкав заради „зелените коридори“, а основният проблем е нежеланието за имунизация. За него е недопустимо с предимство да бъдат ваксинирани корпоративни клиенти като банки, застрахователни компании и други.

На въпрос за надеждността на ваксината на „Астра Зенека“ д-р Илиев беше категоричен:

„Моето мнение продължава да бъде, че „Астра Зенека“ е изключително безопасна, изключително сигурна и много добра ваксина.“