НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Държавните мъже на Италия обсадиха бръснарниците

Окосмели като никога след повече от два месеца без подстригване, тази сутрин министри, губернатори и кметове станаха първите клиенти на бръснарниците в Италия.

Те вдигнаха отново кепенци, след като обявената от правителството „Фаза 2“ на разхлабване на мерките сещу коронавируса ги включи в списъците на подновяващите от 18 май нормалния си работен режим фризьорски салони, магазини, кафенета, ресторанти и т.н. Емблематични за това завръщане на мъжете в бръснарниците станаха снимките на Джорджо Гори – кмета на най-ударения от „Ковид-19“ град Бергамо. Той си направи няколко селфита – с много коса, с малко и с къса, тоест с такава коса, с каквато е познат на всички.

Както и се очакваше, днес сутринта обаче най-обсадени от народ бяха кафенетата, където обикновено италианците закусват. Достъпът до тях е възможен само с предпазна маска, като се спазва препоръчаното от здравните власти разстояние от около два метра между клиентите – такова, каквото между впрочем то трябва да бъде и между масите. Но независимо от поставените навсякъде табели с инструкции и предупредителните подвиквания на съдържателите на заведенията те да се спазват, зажъднелите за глътка хубаво кафе и топъл кроасан хора въобще не се съобразяваха с тях.

Само дето не сядаха групово покрай масите, просто защото вместо 4 или 6 стола, за каквито обикновено има място, сега до тях са поставени само два. Иначе казано седящите клиенти на кръчмите ще намалеят от раз между 3 и 4 пъти, като тази перспектива накара собствениците на много ресторанти да обявят, че няма да ги отворят, тъй като щели да работят на абсолютна загуба. А що се отнася до очаквания голям наплив в отворилите също днес врати МОЛ-ове и магазини за дрехи, обувки, домашни потреби и всякаква техника, поне до късния следобед „нашествие“ в тях не бе констатирано никъде между Алпите и Сицилия.

Рано сутринта в понеделник отвори за пръв път врати след залостването им в началото на март и катедралата „Свети Петър“ във Ватикана, която в неделя бе основно хигиенизирана и дизенфекцирана за отслужената днес по обяд от папа Франциск първа следкарантинна литургия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *