Държавните мъже на Италия обсадиха бръснарниците

Окосмели като никога след повече от два месеца без подстригване, тази сутрин министри, губернатори и кметове станаха първите клиенти на бръснарниците в Италия.

Те вдигнаха отново кепенци, след като обявената от правителството „Фаза 2“ на разхлабване на мерките сещу коронавируса ги включи в списъците на подновяващите от 18 май нормалния си работен режим фризьорски салони, магазини, кафенета, ресторанти и т.н. Емблематични за това завръщане на мъжете в бръснарниците станаха снимките на Джорджо Гори – кмета на най-ударения от „Ковид-19“ град Бергамо. Той си направи няколко селфита – с много коса, с малко и с къса, тоест с такава коса, с каквато е познат на всички.

Както и се очакваше, днес сутринта обаче най-обсадени от народ бяха кафенетата, където обикновено италианците закусват. Достъпът до тях е възможен само с предпазна маска, като се спазва препоръчаното от здравните власти разстояние от около два метра между клиентите – такова, каквото между впрочем то трябва да бъде и между масите. Но независимо от поставените навсякъде табели с инструкции и предупредителните подвиквания на съдържателите на заведенията те да се спазват, зажъднелите за глътка хубаво кафе и топъл кроасан хора въобще не се съобразяваха с тях.

Само дето не сядаха групово покрай масите, просто защото вместо 4 или 6 стола, за каквито обикновено има място, сега до тях са поставени само два. Иначе казано седящите клиенти на кръчмите ще намалеят от раз между 3 и 4 пъти, като тази перспектива накара собствениците на много ресторанти да обявят, че няма да ги отворят, тъй като щели да работят на абсолютна загуба. А що се отнася до очаквания голям наплив в отворилите също днес врати МОЛ-ове и магазини за дрехи, обувки, домашни потреби и всякаква техника, поне до късния следобед „нашествие“ в тях не бе констатирано никъде между Алпите и Сицилия.

Рано сутринта в понеделник отвори за пръв път врати след залостването им в началото на март и катедралата „Свети Петър“ във Ватикана, която в неделя бе основно хигиенизирана и дизенфекцирана за отслужената днес по обяд от папа Франциск първа следкарантинна литургия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post КНСБ иска още 20 дена платен отпуск за майките
Next post Голямо признание за Пламен Константинов в Русия