Държавите от ЕС и Западните Балкани ще заседават виртуално

Държавите от ЕС и Западните Балкани ще заседават виртуално

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани ще заседават днес с видеовръзка, за да обсъдят разпространението на болестта COVID-19, както и на дезинформация. Не се предвижда на срещата да бъде определена дата за начало на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, каквито бяха първоначалните намерения, ако срещата се бе състояла в Загреб.

Епидемията от COVID-19 стана причина за отмяна на първоначално предвиденото събитие. В документите за срещата се отбелязва, че въпросите за разширяването на ЕС и политиката на асоцииране днес няма да бъдат на дневен ред, предава БТА.

Предвижда се на срещата да бъдат обсъдени хибридни действия, насочени към отдалечаването на Западните Балкани от ЕС. Участниците ще разговарят също за борбата с тероризма и за противодействието на незаконната миграция. Предвижда се те да засегнат въпросите за осигуряване на повече устойчивост на балканските държави, включително в електронната среда.

В съвместното заседание с Европейския съвет се предвижда да се включат най-високо равнище представителите на Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово. Ще участват също председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент, представители на Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *