Държавата впряга 4,5 млрд. лева ресурс за бизнес и самонаети

Държавата впряга 4,5 млрд. лева ресурс за бизнес и самонаети

„Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които заради кризата са в неплатен оптуск и няма да могат да полагат труд“. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет.

Горанов представи пакет от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от пандемията от коронавируса.

Първaта мярка е за самоосигуряващи се лица, които са прекратили дейност или имат поне 20% спад на доходите. Те имат право да кандидатства за безлихвени кредити до 4 500 лева.

„Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – необезпечени оборотни кредити до 300 000 лева, също управлявани от ББР през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по линия на този инструмент, може да достигне 2 милиарда лева“, обяви Горанов.

„Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие за 2020 година, спрямо същия период за миналата година въз основа на финансовите отчети на дружеството, наличие на вземания от клиенти. Срокът за кандидатстване по тази програма също е до края на годината“, посочи министърът на финансите. И прогнозира, че значителен брой предприятия ще могат да се възползват от финансовия инструмент.

През Европейския инвестиционен фонд с банки-партньори, сред които ОББ, „Прокредит банк“ и „Уникредит Булбанк“ ще се отпускат кредити с максимален размер 3,6 милиона, предназначени за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни, отново през търговските банки и насочена към малки и средно големи предприятия.

Финансовият министър припомни, че през „Фонда на фондовете“ могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лева, предназначени основно за подпомагане на малки и средни предприятия, като там е възможен гратисен период и лихвена субсидия. Инструментът вече работи и е достъпен, посочи министърът. Може да се използва през ПИБ. Гратисният период е до 24 месеца с лихвени нива. По думите на Горанов, лихвите са значително под пазарните.

Работи се съвместно с Министерство на труда и социалната политика за превръщането на този инструмент в безлихвено кредитиране, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *