Древни вируси „изплуваха“ от топящи се ледници в Тибет

Древни вируси „изплуваха“ от топящи се ледници в Тибет

Нови вируси се появяват отново и отново. Американски учени откриха в образци от древен лед от Тибетското плато около 30 вида неизвестни досега вируси, пише в статия, публикувана в списание „Microbiome“.

Биолози от университета в щата Охайо направили анализ на две ядра, взети през 2015 г. от ледника Гулия в Западен Китай. По техни оценки възрастта на леда е около 15 000 години. В него са открити генетичните кодове на 33 вируса, от които само четири са вече известни, а останалите 28 са напълно непознати и не приличат на съвременните, съобщава БГНЕС.

Ледниците съхраняват огромна по обем информация за историята на Земята, тъй като улавят прахови частици, следи от газове, микроби и растителни вещества от околната среда. От ядра, взети при пробиване на ледници, могат да се получат данни за климата в древността, за състава на атмосферата и какви видове са съществували в различни исторически периоди.

Тези ледници са се образували постепенно и заедно с праха и газовете в леда има и много вируси, пише в прессъобщението.

Според учените, поне половината открити вируси са се съживили след разтапянето на леда. Това е много важна информация, тъй като всяка година ледниците на Тибет намаляват размера си и в зависимост от това на повърхността излизат древни вируси.

Това са вируси, които могат да процъфтяват при екстремни условия, твърдят изследователите. Те притежават генни сигнатури, които им помагат да заразят клетките при много ниски температури.

За да бъдат разшифровани тези сигнатури, учените са разработили нов свръхчист метод за стерилизиране на леда, който позволява да се избегне заразяването на образеца със съвременни микроби (което е сериозен проблем при такъв тип изследвания).

Може би този метод ще помогне да се открият генетични последователности в други екстремни ледени условия, например на Марс, Луната или по-близо до нас – в пустинята Атакама.

Вирусите не притежават общ универсален ген, затова идентифицирането и даването на имена протича на няколко етапа. За целта се сравняват наборите от гени на новите и вече познатите вируси, включени в базата данни.

Анализът показва, че само четири вируса от ледената шапка на Гулия са познати на учените. Те се отнасят към бактериофагите – вируси, които заразяват бактерии. Според изследователите, те най-вероятно са се зародили в почвата или растенията, а не в животните или хората.

Авторите на разработката се надяват тяхното откритие да помогне да се проследи историята на еволюцията на вирусите и да се разбере по-добре какви промени са настъпили в миналото в околната среда.