НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Драмата с ужилените от фалиралия „Олимпик“ продължава

Драмата с фалиралия „Олипмик“ продължава. Две години след обявяването в несъстоятелност, хиляди български граждани все още чакат да им бъдат изплатени обезщетения. Възможностите за съдействие на България са обаче са ограничени, каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

От левицата попитаха каква помощ е оказала страната ни на ощетените българи, за да се защитят интересите им пред кипърския съд, както и какви са взаимоотношенията между българския и кипърския гаранционен фонд. В отговор, Ананиев отвърна, че не е възможно да се прогнозира какъв ще е изходът от съдебното производство и че към момента това, което може да се направи от наша страна, е да се събира и разпространява информация за заинтересованите лиза.

Ананиев изтъкна, че има споразумение между родния и кипърския гаранционен фонд, но единен подход за обезщетения от застрахователи в Европейския съюз (ЕС) липсва. За да уеднкави начина на работа, догодина Европейската комисия (ЕК) ще представи законодателни промени, засягащи обезщетенията.

В реплика Крум Зарков от БСП коментира, че не е редно да се чака арбитража, а че трябва да се обърнем към ЕК. Ананиев обаче контрира, че всички европейски институции вече са уведомени.

Припомняме, че кипърското дружество „Олипмик“ фалира през лятото на 2018 г. То има действащ клон в България, поради което около 200 000 българи останаха без обезщетения по предявени претенции.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *