ДПА: Починалите с COVID-19 руснаци са повече, отколкото е отчетено

ДПА: Починалите с COVID-19 руснаци са повече, отколкото е отчетено

Броят на руските граждани, починали през 2020 г. от COVID-19 е два пъти по-голям, отколкото се е смятало досега, предаде ДПА, като се позова на данни на националната статистическа служба на страната.

162 429 руски граждани са починали от вируса миналата година, обяви „Росстат“ днес, в същия ден, когато по официални данни на оперативния щаб за борба с коронавируса бе съобщено, че смъртните случаи, свързани с коронавируса, са 77 068 от началото на пандемията.

Тези данни включват само случаите на смърт при потвърдена причина COVID-19 – метод на преброяване, който често е критикуван, отбелязва ДПА.

Почти 18 процента (17,9%) повече хора са починали миналата година в Русия в сравнение с 2019 г., съобщи днес вицепремиерът Татяна Голикова, отговаряща за здравеопазването, като се позова на предварителни данни на „Росстат“. „Това е прекомерна смъртност, която включва смъртността от COVID”, поясни Голикова, цитирана от ТАСС, като подчерта, че данните са неокончателни и тепърва ще бъдат уточнявани.

Статистиката е установила, че населението на Русия е намаляло през 2020 г. с най-високото ниво от 15 години, посочва ДПА. Съобщението на статистиците потвърждава думите на вицепремиера Татяна Голикова от миналата година, че действителният брой на починалите заради COVID-19 е значително по-висок от отчетения.

Данните може да подновят въпросите как се броят смъртните случаи в Русия и доколко ефективно е справянето на Русия с епидемията, въпреки разработването на ваксината „Спутник-V“ срещу заболяването, посочва Ройтерс.

Руските власти наложиха локдаун по време на първата вълна от пандемията миналата година, но се въздържаха през септември, когато броят на новите случаи за денонощие започна да расте, като заявиха, че ограничените мерки са достатъчни.

Глобалните данни показват, че само САЩ и Бразилия са докладвали повече смъртни случаи, свързани с COVID-19 миналата година, отколкото днешния брой, съобщен от „Росстат“. И двете страни имат по-голямо население от Русия, отбелязва Ройтерс.