До 3000 евро глоба за българи без отрицателен PCR тест при влизане в Испания

До 3000 евро глоба за българи без отрицателен PCR тест при влизане в Испания

От този понеделник Испания изисква отрицателен PCR тест, извършен 72 часа по-рано, за пристигащите от „рискови“ райони, сред които е и България, съобщи Дарик.

Нарушителите са заплашени от глоби за „неспазване на здравно изискване за влизане в Испания.“

Всички пътници, пристигащи от една от 65-те рискови държави, които съставят списъка, ще трябва да представят оригинал на сертификат на испански или английски език, посочващ името на пътника, паспорт или лична карта, датата на теста, данни за обратен контакт с центъра, където е извършен тестът, заедно с използваната техника и отрицателния резултат от теста за коронавирус.

Сертификатът може да бъде изпратен на хартиен носител или по електронен път. След като формулярът бъде попълнен, пътникът ще получи QR код, който трябва да бъде показан при контрола на пристигане в Испания. Засега единственият валиден тест, разрешен за тези контроли, е PCR, изключват се бързи тестове за антитела, серологични тестове или тестове за откриване на антигени.

При температура над 37,5 градуса при проверка, пътникът трябва да си направи нов PCR тест, за да потвърди състоянието си, както и на медицинска оценка.

Летищата вече са създали зони за такива случаи: една за извършване на тестовете и друга, където се научават резултатите от тях. Разходите за тестовете ще се поемат от държавата, в по-горния случай, когато има съмнение за възможна положителна проба.

Пътници, които посочат във формуляра, че имат резултат от тест, и след това не го представят, ще бъдат санкционирани за „документна измама при отговорно изявление“ по Закона за общественото здраве на Испания.

Има два случая, за които пътник може да бъде глобен. Първото е леко нарушение, когато се докаже, че действията му имат „малко или никакво пряко въздействие върху здравето на населението“, така че глобите могат да достигнат до 3000 евро.

Вторият случай е сериозно нарушение, т.е. „неспазване на инструкциите, получени от компетентния орган, ако това води до увреждане на здравето”, като за него глобите тръгват от 3000 и достигат до 60 000 евро.

Списъкът с рисковите държави, от чиито граждани на пристигане в Испания се изискват отрицателни PCR тестове при пристигане на всяко испанско летище или пристанище, ще се актуализира на всеки 15 дни според развитието на пандемията във всяка от тях.

В този списък са Албания, Андора, Аржентина, Армения, Аруба, Бахрейн, Белиз, Босна и Херцеговина, Кабо Верде, Колумбия, Коста Рика, Обединени арабски емирства, САЩ, Руска федерация, Грузия, Гибралтар, Гуам, Йордания, Кувейт, Ливан, Либия, Северна Македония, Мароко, Молдова, Монако, Черна гора, Палестина, Панама, Френска Полинезия, Пуерто Рико, Обединеното кралство, Сан Марино, Свети Мартин, Сърбия, Швейцария, Тунис и Украйна.

Включени са също Германия, Австрия, Белгия, БЪЛГАРИЯ, Чехия, Кипър, Хърватия, Дания (с изключение на Фарьорските острови и Гренландия), Словения, Естония, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия (с изключение на Азорските острови), Румъния, Швеция, Лихтенщайн и Словакия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *