До 1000 евро/кв. м в София в крайните квартали

До 1000 евро/кв. м в София в крайните квартали

Жилищата в София поскъпнаха с 5,16% за година и средната им цена достигна 1326 евро за кв. м, показват данни на компания за недвижими имоти. В повечето райони на столицата цените на апартаментите отдавна са над 1000 евро за квадрат. Жилищата струват по-малко само в няколко квартала. Сред тях са например “Люлин”, “Надежда” и “Дружба”.

Преди година апартаментите в “Хаджи Димитър” струваха средно 990 евро за кв. м, но цената им вече нарасна до 1021 евро за кв. м. Най-вероятно това се дължи на факта, че метрото вече стигна този квартал, а и напоследък в районите около източната част на булевард “Владимир Вазов” кипи оживено строителство – предимно на жилищни, но и на офис сгради.

В два столични квартала – “Изток” и “Иван Вазов”, цената на апартаментите наближава 2000 евро за квадрат. Само за година жилищата в двата квартала са поскъпнали съответно с 6,2% и 7%. Но най-скъпи остават жилищата в популярния централен район “Докторски паметник”, където тази граница отдавна е премината и сделките достигат дори 3000 евро на кв. м.

Най-голямо покачване на цените в рамките на година е отчетено в “Лозенец” – с над 9%, до средно 1773 евро за квадрат.

На второ място по поскъпване са апартаментите в центъра на града – със 7,89% до 1640 евро за кв. м. Една от причините за това е, че в центъра няма място за ново строителство и малко от собствениците на жилища ги продават. От около 30 хил. жилища в тесния център на София, на пазара излизат едва около 150. “Малкият брой оферти в района се реализира изключително бързо, често в рамките на дни. На практика зона с огромен потенциал остава без развитие”, коментира брокерът Люба Атанасова. Според нея причината е, че много от тези жилища принадлежат на т. нар. пасивни собственици. Обичайно това са няколко наследници, документацията по собствеността не е уредена, а и липсва консенсус за бъдещето на имота. В същото време независимо от моментното им състояние тези имоти са качествени и цената им в дългосрочен план може само да расте.

Ипотечното кредитиране продължава да е ключова предпоставка за растящата активност на пазара на имоти.

По-малко от половината сделки се сключват с пари в брой, казаха брокери. Финансирането чрез ипотека в повечето случаи осигурява съществен дял от стойността на имота.

Над 20 на сто от заемите са за около 80% от цената. Около 15% от тях пък покриват между 50% и 80% от крайната стойност на сделката.

“Продавачите и купувачите продължават успешно да срещат очакванията си при растящи ценови показатели. Продавачите не са склонни на големи компромиси, но и купувачите не са настоятелни за такива”, казва брокерът Люба Атанасова.

Най-честият мотив за покупка на имот е необходимостта от собствен дом, а инвестиционно настроените купувачи са около 16% от всички. При продажбите се наблюдава ръст на хората, които имат необходимост от свежи пари. Увеличение има и при клиентите, които продават, за да купят друг имот.

Спад бележат хората, които излизат от инвестиция – от 56% през първо тримесечие на 2020 г. до 44% за същия период на настоящата година. Тенденцията е трайна заради все по-ниските лихви по депозитите и ограничените възможности за инвестиция.