НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Доц. Чорбанов: Децата и младите трябва максимално бързо да преминат през COVID-19

В най-добрия случай знаем колко е броят заразени хора – те са по-малко от обявените, защото има повтарящи се проби от едни и същи хора. Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН и ръководител на Експерименталната лаборатория.

„В България има неравномерно тестване. В Беларус и Швеция мерките са само препоръчителни, но там резултатите не са по-зле от другите държави с по-строги мерки“, каза още той.

„Кризата не се управлява добре. Лятото беше времето за подготовка“, коментира доц. Чорбанов.

„Много се спори по темата дали децата са вирусоносители или много бързо минават през заразата. Децата и младите трябва максимално бързо да преминат през COVID-19. Няма как да бъдем предпазени“, допълни експертът от БАН.

0.1-0.2% е смъртността от коронавирус у нас. Проблемът не е COVID-19, а ние като болнав народ. Трябва да се засили профилактиката на хората, разкри имунологът.

„Много се бърза с ваксините. Не би трябвало ваксините срещу коронавирус да са задължителни“, коментира директорът на департамент „Имунология“. Ваксината е много необходима за рисковите групи на обществото, трябва да предпазим хронично болните, завърши доц. Андрей Чорбанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *