Доц. Кунчев: Фактите от света всеки ден опровергават Мангъров

Доц. Кунчев: Фактите от света всеки ден опровергават Мангъров

„Ако в България се случи това, което стана във Видин, това ще бъде трагедия. Ако стане това, което се случва в Търговище – където търсим, но не откриваме вируса, ще е добре. Но е много вероятно на други места у нас да се случи това, което стана във Видин. Това заяви пред Нова тв доц. Ангел Кунчев, който е част от Националния оперативен щаб, коментирайки критичната ситуация във видинската болница „Света Петка“, в която общо 43 лекари, медицински сестри и санитарки до момента са дали положителни проби за коронавирус, което представлява около 12-13% от целия персонал на лечебното заведение.

Според официалните данни към четвъртък общо заболелите от COVID-19 в цялата Видинска област вече са повече от 160 души, а починалите са деветима. Това ѝ отрежда първо място в страната по съотношение между броя на заразените и на местното население.

Това е причината областният управител на града Момчил Станков публично да отправи зов за помощ до Националния оперативен щаб и правителството за осигуряване на допълнително дезинфектанти и лекари, които да бъдат командировани в болницата „Св. Петка“. „До момента няма нито един отзовал се лекар от страната, както и от медицинските центрове във Видин, за голямо наше огорчение“, заяви Станков в края на работната седмица.

„Тази пандемия промени животът на всеки човек. Няма човек, който да не е засегнат“, каза главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни и защо не се разрешава сядането на пейки в иначе отворените за разходки паркове и градини. „Единствената причина е да няма близък контакт между хората“, уточни доц. Кунчев.

Според него много хора не само, че са спазвали правилата, но „ги спазваха много над това, което препоръчваме“. „Благодарение на тях сме на това положение и дай Боже да не вземат превес другите, които не спазват правилата“, добави доц. Кунчев.

Той обаче призна, че е бил по-голям оптимист за развитието на ситуацията у нас преди седмица – две. „Продължавам да твърдя, че в един момент ще има самоограничение на разпространението на вируса. Не ми харесва обаче, че много хора възприеха облекчаването на мерките у нас като край на ситуацията. Не, не е край“, подчерта доц. Кунчев.

Относно критиките на доц. Атанас Мангъров към действията на щаба доц. Кунчев заяви: „Това, което се случва по света го опровергава почти ежедневно. Всеки има право на мнение, но трябва да се говори с цифри и факти и когато те те опровергават, трябва да бъдеш малко по-скромен“. И добави, че, когато носиш отговорност за цялата нация, не можеш да се основаваш на теории.

Иначе доц. Кунчев призна, че му се ходи на море. Но лятната почивка на българите зависела от всеки от нас и от спазването на мерките. Той разказа и, че е очарован от духа на народа, който се е проявил дори в тази тежка ситуация и безбройните шеги, които са се родили за коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *