Доц. Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна, ключово е поведението ни

Доц. Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна, ключово е поведението ни

Вече сме в разгара на четвърта вълна. Всичко, което може да се въведе вече е познато на хората. Нека не се очаква абсолютизъм от медиците. Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ясно е какви са последващите мерки – не е е задължително при съответните мерки да се включва някакъв механизъм за мерки“, каза още той.

„От първата вълна не се уморявам да казвам, че не е определящо мястото за риска, а поведението ни. Ключово е да се спазват мерките. Важно е да има хубав обмен на въздуха, заразяването на става с ядене и пиене, а от частици във въздуха“, посъветва главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев подчерта, че тази проста мярка трябва да се прилага и в училищата – да се проветрява често, докато времето го позволява.

Здравният експерт разкри, че има случай в Русия, при който един човек е заразил 1500, обикаляйки заведения. „Не може да не очакваме децата да не се заразяват на морските лагери, защото и при добра организация, то те общуват“.

Според него Делта вариантът ще засегне повече хора, на което ще се дължи и по-високият натиск върху лечебните заведения.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че е трудна комуникацията в социалните мрежи за ваксинацията, като смята че трябва да има таргетирани кампании за отделните възрастува група.