Дончев: Трябва да се възстанови диалогът, с истерии не се взимат решения

Дончев: Трябва да се възстанови диалогът, с истерии не се взимат решения

„За мен основният въпрос е да се възстанови нормален политически диалог, защото той в момента е в режим на истерии, а така не се вземат решения.“. Това заяви вицепремиерът и водач на листата на ГЕРБ в Габрово Томислав Дончев в ефира на bTV, където се проведе предизборен дебат между него Кристиян Вигенин от БСП, Йордан Цонев от ДПС и Красимир Каракачанов от ВМРО.

Вигенин отбеляза, че предстоят редица реформи, които трябва да бъдат реализирани – в образованието, в съдебната система.

В следващия парламент целите на ДПС са страната да приеме и изпълнява програма за ускорено икономическа развитие, заяви Йордан Цонев. Да спрем омразата, разделението и агресията и да върнем политическата нормалност, пирозова той.

Каракачанов пък заяви, че приоритетите на ВМРО са да продължи политиката за увеличение на доходите, защитата на националните интереси и недопускане на джендър идеологии, както и ясна гаранция, че Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако продължава да води антибългарска политика.

Кандидат-депутатите коментираха и битката с коронавируса. Има увеличаване на броя на заболелите от коронавирус, но това според Дончев е втора вълна на заболяването, а не третата. „У нас всичко е отворено. Изкуството при планирането на ограничителнителните мерки е от една страна да се забави и да се спре заразата, но от друга страна хората да могат да работят. Числата показват , че България по-скоро се справя“, добави той. Имаше периоди, когато БГ първа по смъртност, припомни Вигенин. „Много често имаше нелогични действия, които бяха по виждане на министър председателя, не въз основа на реалните препоръки и развитие на пандемията“, отбеляза той. Според него има риск точно преди изборите да се окажем в пик на заболяването.

Според Йордан Цонев от ДПС трябва да бъде по-координирана политиката – и здравната, и тази с мерките по възстановяване от кризата. „Лятото беше проспано и здравната система не беше подготвена адекватно за новата вълна на заболяването, за това имаше тежки последици“, смята Цонев. По думите икономическите мерки са били усложнени и достъпът до тях не е могъл да се осъществи.

Красимир Каракачанов отбеляза, че реално се намираме във война с вируса. „Още от първия ден, когато се обявиха мерките, чест от политическите сили започнаха да ги саботират“, заяви той. Ако не сме единни по този проблем, каквито и мерки да се приложат, няма да има ефект, каза той. Според него правителството е взело необходимите мерки.

Другата тема, която обсъждаха бе правосъдие и сигурност. Според Томислав Дончев има потенциал за увеличаване на законотворческата дейност на парламента и той е в много посоки. По думите му в областта на правосъдието, борбата с корупцията и върховенството на закона е нужна промяна. Кристиян Вигенин посочи, че този парламент, който си отива, е достигнал дъно. По такъв начин се приемаха законите, че можеше единствено да се срамуваме, каза той. По думите му правителството не се е справило в борбата с корупцията.

По-лошо законодателство от приетото от този парламент няма в историята на прехода, заяви Йордан Цонев. За съжаление идеята за правосъдна реформа се концентрира през последните години само върху главния прокурор, посочи Красимир Каракачанов. Според него правосъдието е станало трудно достъпно за обикновения гражданин.