Донев: Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция. Това заяви в предаването „На фокус с Лора Крумова” служебният премиер Гълъб Донев.

„Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с „Газпромекспорт“, нито отказ за такъв. Ние търсим чрез „Булгаргаз“ начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме разговор. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни“, коментира премиерът.

По думите му се работи уверено енергийният хаос да бъде овладян. „Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнеса да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки. Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа“, заяви той.

Според него кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. „Още със сформирането на 3 август щабът започна работа. Опциите да стигнем до арбитраж с „Газпром“ е, ако не се водят разговор. Ние сме отправили запитване до „Газпромекспорт“ да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньора, които търсят начин да възстановят диалога“, категоричен е Донев.

„Единственото нещо, заради което намаляват цените, е дерогацията на руски суров петрол. В краткосрочен аспект сме застрашени от ембаргото на руския петрол, защото няма да имаме откъде да внасяме тази суровина. На рафинерията в Бургас и трябват доставки почти всеки трети ден“, уточни той.

Той коментира и срещата си с шефовете на „Лукойл” в президентството, на която премиерът не присъства. „По времето, в което президентът провеждаше срещата, аз бях на среща с посланиците на държавите членки от ЕС. една много ползотворна среща, на която представих приоритетите на кабинета. Проведохме един наистина откровен диалог. Говорихме за диверсификацията на доставките на газ. Подкрепиха ни за това, че ние търсим възможности да гарантираме енергийната сигурност не само на България, но и на региона”, посочи той.

Според Донев появата на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, но няма информация от кого. Той предположи, че е от пловдивската управа. „Президентът носи голяма отговорност и риск заради служебното правителство. Уволненията не се правят заради реваншизъм, а заради пропуски“, обясни той.

Относно наводненията Донев счита, че пропуските са от години. „Това са проблеми, които са може би от 20 години. Разговарях с млад мъж от село Богдан, който ми разказа  как се е спасил със семейството си и е гледал как водата влачи в двора на къщата му клони, отрязани с трион. „моля Ви, спете сечта”, ми каза той. Това, което правим на място е да се въведе забрана за сеч във водосбора на селата. обходени са абсолютно всички сечища в района. Прави впечатление, че тези сечища не са разчиствани с години. Не става дума за незаконна сеч”.

Previous post 11 септември 2001 г.: Атентатът, който промени света
Next post Стрелба в търговски център в Истанбул, има ранени