Доклад критикува действията на британското правителство в началото на пандемията

Доклад критикува действията на британското правителство в началото на пандемията

Във Великобритания са загубени хиляди живота заради забавяне и грешки от министри и техните научни съветници в началото на пандемията от Covid-19. Tова е заключението на критичен доклад на две парламентарни комисии, предаде БНР.

Справянето с пандемията от коронавируса при нейното възникване е един от най-големите провали в общественото здравеопазване в цялата история на Обединеното кралство, постановява доклад, изготвен от Комисията за здраве и социални грижи и Комисията за наука и технологии.

В доклада, озаглавен „Коронавирус: Уроците, които научихме досега“, се посочва, че има доказателства, че заемането на позицията, че „Великобритания е уникална“ и „умишленият бавен и постепенен подход“ са факторите за по-лошото представяне в битката срещу вируса в сравнение с други държави.

Кризата разкрива големите недостатъци на управленческата машина, като обществените органи не са могли да споделят жизненоважна информация и научни становища, допълнително затруднени от липсата на прозрачност и недопускане на други мнения, включително на международни експерти.

Всичко това е довело до забавяне при налагането на първия локдаун, което е струвало живота на хиляди хора. Докладът обаче отчита, че има и успехи в борбата с Covid-19, особено що се отнася до масовото ваксиниране.