Доживотен затвор за британски тинейджър, хвърлил 6-годишно от десетия етаж

Доживотен затвор за британски тинейджър, хвърлил 6-годишно от десетия етаж

18-годишен британец, който хвърли 6-годишно французойче миналата година от десетия етаж на музея Тейт модърн в Лондон, получи доживотна присъда, предаде Франс прес.

Предстои съдът Олд бейли в Лондон, произнесъл присъдата, да реши дали той да бъде пратен в затвора или да излежава присъдата си в специализирана болница.

Председателката на съда мотивира решението си за доживотната присъда с това, че Джонти Брейври, който е извършил деянието, е опасен и е действал умишлено. През декември миналата година той се призна за виновен по обвинението за опит за убийство.

Съгласно съдебното решение младият мъж, който има аутизъм и разстройство на личността, ще трябва да излежи 15 години от присъдата, преди да поиска евентуално нейна промяна.

На 4 август 2019 г. Джонти Брейври хвърли детето през парапета на платформата за наблюдение на десетия етаж на прочутия музей за съвременно изкуство. Детето прелетя пет етажа, преди да падне върху покрив на петия етаж на музея, 30 метра по-надолу. То получи мозъчен кръвоизлив и множество фрактури на гръбначния стълб, краката и ръцете.

„Не знаем дали момченцето ще се възстанови напълно“, заяви прокурорката по случая Дийна Хиър.

Нападателят е бил в специализирана институция заради прояви на насилствено поведение. В месеците преди престъплението той се подобрил и затова получил разрешение да излиза сам навън за четири часа.

В деня на нападението той първо се опитал да си купи билет за платформата за наблюдение на най-високия небостъргач в Обединеното кралство – Шард, но парите не му стигнали. Тогава се насочил към друга висока сграда Тейт модърн. Качил се на платформата за наблюдение и там, според очевидци, започнал да се държи странно. Той се доближил до французойчето, което се било отдалечило от родителите си за малко. Когато Джонти го сграбчил, бащата на детето първо си помислил, че става дума за шега, а после, че имало обезопасяваща мрежа под платформата, преди да осъзнае какво точно се случва. След като хвърлил детето, Джонти се усмихнал широко и казал на околните, че е луд. Намиращите се там хора го обградили и задържали, но през цялото време той бил много спокоен.

В съда Джонти разказа, че е чул гласове, които му нареждали да убие или нарани хора. Той заявил, че не се чувства виновен, а че виновни са медицинските и социалните служби, които трябвало да се грижат за него.

Родителите на жертвата, чието име не се съобщава, пък изпратиха декларация до съда, в която казват, че думите не са достатъчни, за да опишат ужаса от действията на обвиняемия. Те допълниха, че не знаят какво ще е бъдещето на детето им и казаха, че се страхуват, че синът им повече никога няма да се довери на никого и ще гледа на всеки като на заплаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *