Добри новини от Германия: Правят по 100 000 теста на ден

Добри новини от Германия: Правят по 100 000 теста на ден

Ограничителните мерки, въведени в Германия, започват да дават резултат и забавят разпространението на новия коронавирус, заяви председателят на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер, цитиран от Франс прес.

„Виждаме, че разпространението на вируса се забавя. Виждаме, че нещата работят“, каза Вилер на пресконференция, като същевременно настоя ограниченията да се запазят.

От няколко дни един носител на вируса заразява средно само още един човек и това равнище изглежда се стабилизира, обясни той. През последните седмици един носител е заразявал между 5 и 7 души.

„Ако равнището слезе под 1“, тоест ако един човек заразява по-малко от един друг човек средно, „епидемията постепенно ще спадне. Това е целта ни. Надявам се да я постигнем в близките дни“, каза Вилер.

Германия не е обявила строга самоизолация, но всички училища и повечето магазини са затворени. Хората са приканени по възможност да си стоят у дома, а събиранията на повече от двама души на обществени места са забранени поне до 19 април.

Вилер също така посочи, че носенето на платнена маска може да намали риска човек да зарази други хора, въпреки че самият носител на маската няма да е защитен.

Германските лаборатории вече могат да правят по 100 000 теста на ден за коронавирус, съобщава SWR, позовавайки се на документ на Институт „Роберт Кох“.

Това означава, че капацитетът за тестване в страната е нараснал с 14 пъти за четири седмици. В началото на март дневният капацитет беше около 7000 теста.

Сега в Германия има 168 лаборатории, които могат да тестват за коронавирус. До момента са проведени общо повече от 1,5 милиона теста.

По-рано стана ясно, че повече от 6000 нови случая на заразени с коронавирус в Германия са потвърдени, с които се увеличават до 85 778. Починалите се увеличиха със 141 до 1158 за последните 24 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *