Добра новина! Чехия овладя коронавируса

Добра новина! Чехия овладя коронавируса

Разпространението на новия коронавирус в Чехия е овладяно и правителството ще продължи предпазливо да отваря икономиката, обяви чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех, цитиран от Ройтерс.

Броят на новите заразени спадна под 100 дневно за осми пореден ден, броят на заразените също отбелязва тенденция към намаляване. Според здравното министерство коефициентът на заразяване е намалял до 0,7, което означава, че един новозаразен предава инфекцията на по-малко от един човек.

Министерството прогнозира от 7900 до 9700 нови случая на заразата в края на май. Към вторник сутрин броят на заразените с Ковид-19 е бил 7581 души.

Позитивното развитие накара правителството да започне да отваря магазините и търговските обекти, както и лекарските кабинети за неспешна помощ заради опасения на лекарите от липсата на обичайни медицински услуги.

„Засега не виждаме негативни тенденции, които да са произтекли от предишни облекчения на мерките“, заяви Войтех на телевизионна пресконференция. „Ще продължим предпазливо и постепенно със следващите етапи, и смятам, че сме на прав път“, добави той.

Под натиска на бизнеса и гражданите правителството вдигна повечето ограничения за движение и ускори отварянето на магазини и услуги. Повечето останали икономически дейности ще бъдат разрешени съответно на 11 и 25 май.

Училищата обаче ще останат затворени до септември. Остава задължително носенето на предпазни маски на обществени места, запазва се и забраната за големи събирания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *