Добра новина! Германия обмисля да вдига карантината на 19 април

Добра новина! Германия обмисля да вдига карантината на 19 април

Германия подготвя планове за задължително носене на маски и отмяна на карантината след 19 април, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на документ на Министерството на вътрешните работи.

Държавата подготвя списък от мерки, включително задължително носене на маски на обществени места, ограничено събиране на публични места и бързо проследяване на инфекциозни вериги. Официални представители смятат, че тези мерки трябва да позволят на Германия да върне живота към нормалния си ритъм след изтичане на карантините мерки на 19 април.

Предложенията, съдържащи се в проект на план за действие, са събрани от силовото ведомство на държавата. В плана се казва, че мерките трябва да са достатъчни да поддържат броя на заразените от всеки човек под 1, дори и при постепенно връщане към нормален живот.

За да се осъществи това обаче, ще трябва да се използват механизми за проследяване на повече от 80% от хората, които са имали контакти със заразен с коронавирус в рамките на 24 часа от установяване на диагнозата. Училищата ще могат да отворят врати на базата на регионални решения и стриктните гранични проверки ще бъдат смекчени.

В изтекъл в публичното пространство експертен доклад до германското правителство, цитиран от „Политико“, се предупреждава за огромни и „неконтролируеми“ икономически последици, ако епидемията от коронавирус не бъде овладяна бързо и ограничителните мерки не бъдат отменени до края на април.

За да се избегне най-лошият сценарий, Германия трябва да спре разпространението на вируса и да намали нивото на заразяване (R0 – колко души е способен да зарази един човек с вируса) до под 1 преди Великден. След това блокадата трябва да бъде отменена и случаите на нови заразени трябва да бъдат предотвратени с масово тестване и проследяване на движението чрез мобилните телефони.

Експертите предупреждават, че в Германия могат да починат повече от 1 милион души, ако експоненциалният растеж не бъде поставен под контрол през април.

В Германия има повече от 100 000 заразени с коронавирус, починалите са над 1500. Възстановилите се са близо 29 000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,13 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 63 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет „Джон Хопкинс“ показват над 1,28 млн. случая и над 70 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 265 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *