НОВИНИТЕ

Добрата кауза! Христо Янев покори Монблан за деца аутизъм

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев покори връх Монблан, за да покаже на обществото проблемите с децата с аутизъм и всеки да разбере, че те заслужават равен старт в живота, пише facenews.bg

„Трябва да се научим да говорим за този проблем, който съществува в нашето общество, за да разберем, че ако му е обърне внимание, ще дадем възможност на много дечица и техните родители да се почувстват добре. Всяко усилие, което правим към тях, е за да ги накараме да се усмихнат, да проговорят, да се развиват добре. Това ще ни накара нас самите да се почувстваме добре.”, сподели той пред бТв.

По думите му трябва да се осигурят условия за специалистите, които работят с тях. „Ние като общество трябва да се ангажираме и да направим така, че да предоставим най-добрите условия на хората, които могат да си вършат работата. Не трябва да бягаме от проблемите, а да намерим бързо решение. Надявам се с това, което правим в „Седем истории” да привлечем вниманието към нещата свързани с проблемите с аутизма, по-късното проговаряне, развитието на дечицата и да разберем, че всяко едно дете заслужава равен шанс”, призова Янев.

Той сподели, че за сдружение „Седем истории” това е първата крачка към нещата, които искат да направим за тези дечица. „Това, че някой от „Седем истории” успя да се качи до върха, означава, че крачките, които правим са в правилната посока”,допълни бившият футболист.

Той все още е във Франция, но си почива от ден и половина. За него изкачване в било голямо предизвикателство и приключение. „Минах през места, които преобърнаха мирогледа ми за живота. Видях, че той се държи на много тънка граница и една грешна стъпка може да те прати в различна посока. Това, което видях ми даде кураж да продължа да правя това, което правим от „Седем истории””, разказа той.

Най-голямата пречка за него в била 600-метрова стена. 5-6 часа след изкачването ѝ той не е успял да спи. „На около 4 300 метра спряхме за 20 минути да се стоплим, преоблечем и вземем малко сили с допълнително хапване. Има моменти, в които вървиш по един ръб около 60 см и от двете страни виждаш, че ако направиш една крачка встрани, можеш да падаш със секунди надолу, но знаех за себе си, че трябва да изкача върха, защото това, което правят, трябва да стигне до своя край.”, сподели Янев за преживяванията си по време на изкачването си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *