Днешният ден – две в едно за католици и арменци

Днешният ден – две в едно за католици и арменци

Две в едно е днешният ден за католици и арменци. Двете общности празнуват днес най-светлия християнски празник – Великден. 4 април обаче е и ден за избори.

В Раковски, в най-големия храм „Пресвето сърце Исусово“, празникът ще започне с литургия. Началото е 10 часа , а на нея се очакват да дойдат много богомолци, сред които и кандидат-депутатът от ГЕРБ Младен Шишков и семейството му.

В 11,30 часа в ОУ „Христо Ботев“ в Раковски ще гласува и водачът на листата на ГЕРБ -Пловдив област Дани Каназирева.

Великден е един от най-големите празници за католическия свят.

В нощта, преди Великден, в църквата започва литургия. Всички ритуали се извършват вътре в храма. Не се преминава под плащеница и не се обикаля около църквата. При католиците не се изпълнява и ритуалът хората да занесат запалени свещите до дома си.

Великденската литургия разказва за чудесата, които са извършвали Исус и неговите 12 апостоли, и отправя послания към присъстващите да бъдат смирени и благородни към хората около себе си.

Точно в полунощ камбанен звън оповестява възкресението на Христос. След това, свещеникът благославя козунак и яйца, които присъствалите на службата, носят у дома си. Това трябва да е първата храна, която те приемат, след строгия пост.

Дали съвпадането на Великден и изборите ще се отрази на избирателната активност в общината предстои да разберем днес. По традиция изборният ден в град Раковски и съседните села започва с ниска избирателна активност. Това сочат данните от предишните избори през 2019 г. Едва в края на деня тя е достигнала до 48,46 %.

Дали общността днес ще отиде след литургията до урните или ще предпочете да се отдаде на празнуването на Великден със семейството и най-близките хора, каквато е традицията, предстои да разберем.