Димитър Иванов: Никога толкова късно не сме получавали методическите указания от ЦИК

Димитър Иванов: Никога толкова късно не сме получавали методическите указания от ЦИК

„Едва вчера, дни преди изборите, излязоха методическите указания от ЦИК, такова нещо никога не е било за 7-те години, в които съществува Мрежата на доброволците в чужбина“. Това коментира пред БНР Димитър Иванов, координатор на Мрежата на българските изборни доброволци в чужбина.

По думите му липсват обучителни материали и онлайн обучение на хората, които ще провеждат изборите на място в секциите в чужбина:

„Това са основно българските изборни доброволци, които са около 4000 души, тук броя и тези, които са предложени от партиите, те са са също сънародници, които живеят по места, плюс 380 представители, които ще бъдат командировани. Тези хора трябва да бъдат обучени“.

Липсва и разяснителна кампания за избирателите в чужбина.

Доставени са всички 421 машини необходими за гласуването зад граница в неделя. Предстои те да бъдат транспортирани до секциите за гласуване.

„Никой от нас не е виждал тези машини. Те са доставени, но ние нямаме достъп до тях, едва в изборното помещение, в събота, когато се събере комисията, се надяваме да се появи и техникът, нает от „Сиела норма“, надяваме се, че той ще инсталира навреме машината и ще я подготви за изборния ден. Ние нямаме контакт с този човек – техническото лице“, коментира Иванов.

Той посочи още един проблем:

„Какво ще се случи, след като СИК предадем своите протоколи след изборния ден – колко бързо ще получим разписка и ще можем да отидем по домовете си. В чужбина денят след изборите е работен и ние не се водим в отпуск. … Имаме информация, че намаленият състав на ЦИК ще доведе до това, че няма да имат капацитет нашите протоколи да бъдат погледнати“. Според него ЦИК трябва да обработва приоритетно това, което получава от секциите в чужбина.