Джо Байдън: Вирусът все още опустошава икономиката

Джо Байдън: Вирусът все още опустошава икономиката

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че коронавирусът все още опустошава икономиката на Съединените щати. Той добави, че ваксините са приоритет номер едно в плана му за подпомагане, известен като Американски спасителен план.

Байдън също така отбеляза, че няма да се откаже от плащането на 1400 щатски долара на американските граждани, засегнати от COVID кризата, като помощта ще включва и средства за осигуряване за безработица, помощ за наемане, отварянето на училищата, грижи за деца и предотвратяване на съкращения на основен персонал.

Президентът на САЩ подчерта, че планът не само ще реши икономическата криза, причинена от COVID-19, но и ще направи САЩ по-конкурентоспособни на световно ниво в дългосрочен план. На среща в Белия дом с топ демократи от Камарата на представителите, Байдън каза, че САЩ няма да се върнат към пълна заетост при сегашните темпове на създаване на работни места в продължение на 10 години, подчертавайки необходимостта законодателите да действат по неговата антипандемичен икономически план за 1,9 трлн. долара.

„Това е животът на хората. Хората от реалния живот са наранени и ние можем да го поправим“, каза Байдън пред репортери. „Когато им помагаме, ние помагаме и на нашата конкурентоспособност“, посочи той.

Очаква се Байдън да настоява за повече фискални стимули по време на реч по-късно в петък, съобщава БТА.

Министърът на финансите Джанет Йелен и вицепрезидентът Камала Харис също ще участват във виртуална дискусия с членове на т.нар. „Национална черна търговска камара“, за да обсъдят президентският спасителен план.

„Националната черна търговска камара“ е учредена през 1993 г., като това е организация с нестопанска цел, безпартийна, несектантска, посветена на икономическото овластяване на афро-американските общности.