Джоан Роулинг пуска приказка, престояла 10 години на тавана й

Британската писателка Джоан К. Роулинг, станала световноизвестна с произведенията си за момчето магьосник Хари Потър, започна да публикува безплатно в Интернет приказната повест „Икабог“ (The Ikabog). Тя я определя като приказка, но явно творбата е значително по-дълга от образците в този жанр. „Икабог“ е написана преди 10 години и дълго отлежавала на тавана на писателката.

По думите на Роулинг, до неотдавна с тази приказна повест били запознати само двете й по-малки деца. Сега писателката с нея прави подарък на малчуганите, които си стоят в изолация вкъщи заради пандемията от коронавирус, и на онези, които вече са се завърнали в училище – за да се разтоварят с приятното четиво в тези странни и тревожни времена.

Авторката постепенно ще качва главите от произведението всеки делничен ден до 10 юли на сайта www.theickabog.com. През ноември 2020 г. се очаква цялата история да излезе в книжен, електронен и аудиоформат. Писателката казва, че би искала децата сами да напправят илюстрацията към тази книга и очаква те да й изпращат своите рисунки, вдъхновени от „Икабог“.

Приказката по своеобразен начин разказва за истината и злоупотребата с власт. В Туитър Роулинг обяснява, че творбата няма отношение към вселената на Хари Потър, нито пък е предназначена да даде отговори за случващото се в света в момента, тъй като е написана преди десетилетие. Темите са универсални, вечни и могат да се съотнесат към всяка епоха и държава. Авторката обещава да дари всички свои авторски хонорари за подпомагане на засегнатите от коронавируса, когато книгата излезе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Времето през юни полудява, ще става ли за море
Next post Полицейски час в 40 града на САЩ заради размириците