Джоан Роулинг пуска приказка, престояла 10 години на тавана й

Джоан Роулинг пуска приказка, престояла 10 години на тавана й

Британската писателка Джоан К. Роулинг, станала световноизвестна с произведенията си за момчето магьосник Хари Потър, започна да публикува безплатно в Интернет приказната повест „Икабог“ (The Ikabog). Тя я определя като приказка, но явно творбата е значително по-дълга от образците в този жанр. „Икабог“ е написана преди 10 години и дълго отлежавала на тавана на писателката.

По думите на Роулинг, до неотдавна с тази приказна повест били запознати само двете й по-малки деца. Сега писателката с нея прави подарък на малчуганите, които си стоят в изолация вкъщи заради пандемията от коронавирус, и на онези, които вече са се завърнали в училище – за да се разтоварят с приятното четиво в тези странни и тревожни времена.

Авторката постепенно ще качва главите от произведението всеки делничен ден до 10 юли на сайта www.theickabog.com. През ноември 2020 г. се очаква цялата история да излезе в книжен, електронен и аудиоформат. Писателката казва, че би искала децата сами да напправят илюстрацията към тази книга и очаква те да й изпращат своите рисунки, вдъхновени от „Икабог“.

Приказката по своеобразен начин разказва за истината и злоупотребата с власт. В Туитър Роулинг обяснява, че творбата няма отношение към вселената на Хари Потър, нито пък е предназначена да даде отговори за случващото се в света в момента, тъй като е написана преди десетилетие. Темите са универсални, вечни и могат да се съотнесат към всяка епоха и държава. Авторката обещава да дари всички свои авторски хонорари за подпомагане на засегнатите от коронавируса, когато книгата излезе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *