Джипита отказват COVID ваксини след Астра Зенека

Джипита отказват COVID ваксини след Астра Зенека

Джипита отказват да поставят като втора доза РНК ваксина на имунизирани с Астра Зенека. За това алармират читатели пред „Телеграф“. „Скоро ще станат 84 дни от поставянето на първа доза „Астра Зенека“. Обадих се на личния лекар, за да попитам кога мога да отида и да ми постави втора доза „Пфайзер“, а той ми обясни, че това няма как да стане, защото няма издадени указания за комбинирането на две различни ваксини“, сподели 42-годишният Стоян от София.

Той не е единственият получил отказ. В социалните мрежи хора споделят за същия проблем. Мъж от Разград разказва във Фейсбук групата „Ваксини“, че от РЗИ са му казали, че не могат да му направят реимунизация с различна ваксина. От Националния ваксинационен щаб са категорични, че са издали разрешение хората с първа доза „Астра Зенека“ да си поставят като втора доза „Пфайзер“ по тяхно желание.

„Изпратих писмо до РЗИ и от там до всички общопрактикуващи лекари, че това е възможно. Впечатлението е, че този вариант към момента много рядко се ползва. Почти всички хора, над 95% си правят втора доза „Астра Зенека“, което и ние препоръчваме. Това е най-добрият вариант, но все пак за тези, които особено желаят, е дадена такава възможност и системата софтуерно е коригирана така, че да приема такава ваксинация и да издава сертификат“, обясни вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг пред здравното министерство.

Доц. Кунчев обяви още, че електронната система за записване на ден и час за ваксинация отново работи и за следващата седмица вече са записани 12 000 души.

На последното си заседание Националния ваксинационен щаб е взел решение за удължаване на зелените коридори в цялата страна. Те бяха отворени преди празниците, но вчера стана ясно, че масовата имунизация в тях ще продължи.

„Считаме, че при тези доставки могат да работят всички възможни канали за имунизация“, каза доц. Кунчев. Той обяви, че стартира официално и петата фаза от Националния имунизационен план.

„Тази фаза е по-специфична, ще се прави имунизация в затвори, в бежански центрове и други трудно достъпни групи“, обясни главният държавен здравен инспектор. По думите му за целта ще бъдат организирани подвижни кабинети от Регионалните здравни инспекции и лечебните заведения.

Междувременно още тази седмица ще започне и имунизацията на заетите в туристическия бранш. Тя ще се извършва приоритетно с ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която към момента е единствената еднодозова. Препаратът „Янсен“ е разпределен към трите черноморски области, както и към няколко зимни курорта, обясни доц. Кунчев и допълни, че в Албена стартират ваксинацията.