Джамбазки се оправдава: Исках да защитя сградата от тълпа разярени хора

Джамбазки се оправдава: Исках да защитя сградата от тълпа разярени хора

Да, хвърлях пиратки. Но това беше за самозащита, за да не нахлуят при нас и да не започнат да ломят. Това е краткият коментар на зам.-лидера на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки по повод напрежението пред централата на ВМРО на 16 ноември вечерта, когато бе заснет да хвърля бомбички срещу събралото се протестиращо множество, както и да ползва водно оръдие срещу демонстрантите от прозореца на сградата на ул. „Пиротска“ в София.

Джамбазки квалифицира действията си като самозащита, а не като саморазправа с протестиращите под прозорците на ВМРО.

„Чудя се как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора… Това е нормален акт на самозащита – да отблъснеш агресията, която не си предизвикал с нищо. Това никой не може да го оспори – вижда се на всички клипове. Пред нас стоеше въпросът какво решение да вземем много бързо, буквално за няколко минути, и да е такова, че да е възможно най-безконфликтно и безболезнено, за да не се стигне до физически сблъсък. Защото тези хора бяха тръгнали на физически сблъсък“, каза евродепутатът в интервю за clubz.bg.

Джамбазки не помни да са звъняли в полицията за помощ, но смята, че той и съратниците му са постъпили правилно в ситуацията, за да се защитят. „И какво – да стоим и да ги чакаме, докато нахлуят?! Вие така ли бихте постъпили? Виждате, че някой ломи у вас, и да скръстите ръце и да си кажете, сега ще звънна на СОТ, на полицията, на Бърза помощ. При положение че очевидно полицаи има долу и те очевидно не са в състояние да спрат тази група хора. Защото най-вероятно и тези полицаи не са очаквали тази агресия. Нали бяха мирни протестите, това ли е мирен протест?“, пита евродепутатът.

По думите му, хвърлянето на пиратки и поливането с водна струя са били реципрочният отговор на това, което са правили протестиращите под прозорците им в центъра на София. В централата на ВМРО пък имали пиротехника, защото „след като гледаш 100 дни протести и виждаш какво се случва, ако имаш две мозъчни гънки в главата си, ще си помислиш дали пък да не се подготвиш“.

Джамбазки смята, че екшъна пред централата на „воеводите“ не е бил случаен и подозира, че може да е свързан с българското решение за вето на Северна Македония. „Обичайните водачи на тези протести отсъстваха този път. Мога само да гадая, но видях изключително компрометирани личности, хора с отвратителна политическа биография. Сега няма да назовавам кои“, каза Ангел Джамбазки с явен намек към лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *