Дете със стрептококова инфекция бе транспортирано от Кипър в Израел

Дете със стрептококова инфекция бе транспортирано от Кипър в Израел

Със специален полет на израелски самолет-линейка тази нощ от Кипър за Израел се транспортира 4-годишно момиченце, което е в критично състояние заради стрептококова инфекция тип А, пише БНР.

Операцията за спасяването му е една от най-мащабните, организирани от Министерството на здравеопазването, казаха от ведомството.

Четиригодишното дете е интубирано от неделя в интензивното отделение на централната детска болница в Никозия и здравословното му състояние остава тежко.

Заради критичната за живота на момиченцето ситуация Министерството на здравеопазването организира безпрецедентна за страната операция за незабавното му прехвърляне за лечение в университетска клиника в Израел.

В сряда вечерта в Кипър пристигна изпратената от Тел Авив въздушна линейка със специализиран медицински екип и специална апаратура, която да обезпечи безопасността на детето по време на полета.

Родителите на момиченцето дадоха положителен резултат при бърз тест за Covid-19 в сряда следобед, затова го придружава леля му.

Това е първият регистриран случай на заболяването в Кипър и е под стриктно наблюдение от здравните власти. Загрижеността им е особено заради опасенията, предизвикани от скока на инфекцията, довела и до смърт сред деца във Великобритания и други страни.

През миналата седмица здравното министерство и кипърското педиатрично дружество излязоха със съвместни инструкции към детските лекари.