Десетки измамени българи бедстват в Швеция и не могат да се приберат

Десетки измамени българи бедстват в Швеция и не могат да се приберат

Вече 20-и ден 56-има наши гастарбайтери бедстват в Швеция. Разказват, че са измамени от сърбин, който им обещал по 200-300 евро на ден за бране на боровинки, но след това нито им осигурил работа, нито им платил. Групата, в която има и деца, живее в ужасни условия и не може да се прибере в България, съобщава БНТ.

На част от хората вече е осигурен подслон. Те обаче искат да се приберат в България. Нямат пари, защото дали по 150 евро на човек, за да започнат работа. Най-близкото населено място е Братен.

„Дойде някой Алекси в село Николаево, Плевенско, каза: „Момчета, ще дойдете ли за боровинки“. Казахме: „Идваме“. Дойде време, дойде автобусът, качихме се и тръгнахме за Швеция, 20 дена седим без да берем боровинки. Брахме четири дена, взеха ни боровинките, пари не дават, нито за ядене, нито за нищо“, разказва Петър Яков.

Социалните служби в Швеция би трябвало скоро да намерят подслон и за хората, които все още са на палатки. Става дума за 36 души, които са останали на открито. Времето е студено и дъждовно, вечер температурата пада по 10 градуса.

„И те чакат и дадох сигнал на социалните да ходят да ги приберат и тях“, допълва Петър.

Подслонените гастарбайтери се свързват с бедстващите си приятели от бивака.

„Искаме приют да ни приберат, да са децата на топло, да не мизеруваме, да не гладуваме, 3 дена е валял дъжд, няма къде да се крием, палатки нямаме!“, разказва потърпевш.

Бедстващите българи в Швеция се молят възможно най-бързо да бъдат депортирани в родината.

„Моля ви от сърце! Искаме само в България да се прибираме при децата ни, защото се нуждаят от нас, нуждаят се от пари, а ние не можем да им го осигурим, защото сме с вързани ръце!“, допълва потърпевшият.

От външното ни министерство отговориха, че са запознати със случая. Посолството ни в Стокхолм е в постоянен контакт с местните власти, като се търсят варианти за оказване на съдействие за прибирането на сънародниците ни в България.