Десетима бивши министри на САЩ призоваха за мирно предаване на властта

Десетимата живи бивши министри на отбраната на САЩ призоваха за мирен политически преход, в който да не бъдат намесвани въоръжените сили, предаде Франс прес.

Аштън Картър, Лион Панета, Уилям Пери, Дик Чейни, Уилям Коен, Доналд Ръмсфелд, Робърт Гейтс, Чък Хейгъл, Джеймс Матис и Марк Еспър призоваха в статия във в. „Вашингтон пост“ Пентагона да поеме ангажимент за мирно предаване на властта.

Те отправиха призива си преди сесията на Конгреса в сряда, когато трябва да бъде удостоверен резултатът от президентските избори през ноември. Те бяха спечелени от демократа Джо Байдън, който трябва поеме президентския пост от Доналд Тръмп на 20 януари, предаде БТА.

Тръмп обаче продължава да твърди, че той е спечелил изборите и че победата на Байдън, призната от Избирателната колегия, е постигната чрез измама.

„Опити за намеса на американските въоръжени сили в уреждането на изборните разногласия ще ни отведат в опасна, незаконна и противоконституционна територия“, смятат бившите министри, двама от които – Матис и Еспър – бяха назначени от Тръмп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post 143 години от Освобождението на София
Next post Пристигна втората пратка от ваксините срещу коронавируса